Zo simpel kan het zijn. De kracht van vriendelijkheid

Vorig jaar zomer. De zon schijnt, het is warm en ik loop in mijn zomerjurk en op mijn slippers een rondje na de lunch. Een vrouw loopt mij tegemoet. Ik ken haar niet. Dan zegt ze ineens vol enthousiasme: ‘Wat staat die groene jurk je geweldig! Ik zag het al van verre.’ Ik ben verrast, glimlach en bedank haar voor het compliment. Dan lopen we verder.

Met een grote glimlach en een warm en blij gevoel in mijn hart loop ik naar huis. Wat een compliment van een vreemde niet kan doen. Een klein stukje vriendelijkheid op een dag dat mij direct vervult met joy. Zo simpel kan het zijn.

Hoe het ook anders kan

Hoe anders was mijn ervaring vorige week. De deurbel gaat. Ik had geen zin om te koken en heb Indiaas besteld. Ik doe de deur open en zeg ‘goedenavond’. Tegenover mij staat een jongen, capuchon op, sjaal om, ik zie alleen zijn ogen. Hij geeft me het tasje met eten. ‘Dank je wel’, zeg ik ‘fijne avond’. Hij draait zich om en loopt weg. Hij heeft geen woord gezegd. Bijzonder, denk ik als ik met het eten naar de tafel loop. Het voelt raar dat iemand niets tegen je zegt. Een simpel hallo is toch een kleine moeite denk ik.  

Of de Amsterdamse tramconducteur die vlak voor de huidige lockdown duidelijk haar dag niet had. Nog voordat je een voet in de tram zette kreeg je al een snauw dat je door moest lopen. Dat leverde meer weerstand en discussie op dan dat de mensen doorliepen.

De kracht van vriendelijkheid

Vriendelijkheid, een onderschatte waarde. Vorig jaar april schreef ik een opiniestuk  ‘Bewust op zoek naar vriendelijkheid en liefde’. Het is nog steeds actueel en ik moest er weer aan denken vorige week.

Vriendelijk zijn, het is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Een vriendelijk gebaar, een glimlach, een helpende hand, een knuffel, een compliment. Het geeft een goed gevoel. Voor de ander en voor jezelf. En toch hoor ik om me heen en zie ik op social media een hoop onvriendelijkheid.

Ik vond het zelfs een beetje saai

Ook ik was me lang niet bewust van de kracht van vriendelijkheid. Je kent het vast wel, in een training krijg je de opdracht om je kwaliteiten te onderzoeken. Anderen vertellen jou dan wat zij als kwaliteit bij je zien. Vaak kwam daar vriendelijkheid uit. Nou ja, dacht ik dan, dat is toch niet bijzonder. Ik vond het zelfs wat saai. Het was voor mij zo gewoon om vriendelijk te zijn, dat ik het niet zag als kwaliteit. Maar dat is vaak het geval met kwaliteiten. Je vind ze niet bijzonder omdat ze zo vanzelfsprekend voor je zijn 😊.

Nu zie ik de kracht

Nu zie ik het anders. Ik waardeer vriendelijkheid en ga er bewust mee om. Omdat ik ervaar wat het doet. Met mezelf en met de ander. En omdat de wereld op dit moment vriendelijkheid hard nodig heeft.

Natuurlijk heb ik wel eens een slechte dag en komt de  vriendelijkheid uit mijn tenen. Of lukt het gewoon even niet. En ik realiseer me ook dat veel mensen het niet makkelijk hebben deze tijd.

Maar ook al voel je je slecht, één vriendelijk gebaar geeft je gelijk dat warme gevoel dat jij of de ander net even nodig heeft. Een magisch moment dat je dag kleur geeft en een cadeautje is voor jezelf en de ander. Als jij vriendelijkheid uitstraalt wordt alles om je heen ook vriendelijker en positiever. Alles wat je aandacht geeft groeit tenslotte.

Een extra argument voor vriendelijkheid

En het mooie is…het is wetenschappelijk bewezen dat vriendelijkheid goed is voor de gezondheid.

✨Vriendelijk zijn maakt ons gelukkiger.
✨Vriendelijk zijn is goed voor ons hart.
✨Vriendelijk zijn vertraagt het verouderingsproces.
✨Vriendelijk zijn verbetert onze relaties met anderen.
✨Vriendelijk zijn is besmettelijk.

Maar…

Er is wel een maar. De vriendelijkheid werkt alleen als je het geeft om het geven. Niet om er iets voor terug te krijgen. Dan maak je het voorwaardelijk.

Ik doe vriendelijk tegen jou, en ik verwacht vriendelijkheid terug. Dat is een hele andere energie dan ‘ik doe vriendelijk tegen jou, puur om vriendelijkheid te geven’. Krijg je een snauw, geen reactie, of heeft de ander een slechte dag en reageert die niet zoals je wilt, dan maakt dat niet uit.

Want jouw intentie is de ander onvoorwaardelijke vriendelijkheid schenken. Dan is de energie die je geeft er een vanuit liefde. En het geven op zichzelf geeft jou weer liefde. Dat is de magie.

Waar wacht je op?

Dus waar wacht je op. Geef vandaag een of meer mensen de magie van jouw vriendelijkheid. Schenk je glimlach aan een voorbijganger op straat, geef een compliment aan een vriendin, zeg tegen je lief wat je in hem of haar waardeert, geef je zoon of dochter een knuffel, neem een cadeautje mee als verrassing, stuur een lief appje aan die vriend of vriendin die je al lang niet gesproken hebt, of nog beter bel hem of haar.

Niet vergeten

En vergeet jezelf niet. Jarenlang vond ik het vanzelfsprekend om vriendelijk te zijn tegen anderen, maar vergat ik mezelf. Tegen mezelf was ik streng en hard in mijn oordeel. In mijn reis naar zelfliefde ontdekte ik wat het met me doet om vriendelijk te zijn naar mezelf. Ik voel dan warmte en liefde van binnen. Warmte en liefde die ik weer aan anderen kan geven. Een win-win situatie dus.

Bedenk dat elk stukje vriendelijkheid dat jij geeft, uitstraalt naar de rest van de wereld. Hoe krachtig is het effect als iedereen elke dag een gebaar van vriendelijkheid maakt. Dan kan het niet anders dat dan de wereld daar mooier van wordt. En aan een mooiere wereld draag ik graag bij. Jij ook?

En jij?

Welk gebaar van vriendelijkheid maak jij vandaag? Laat je het weten in een reactie hieronder?

Een mooie week vol vriendelijkheid.

Liefs 💛,

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.