Wil jij je partner weer terug als minnaar? 3 Tips

‘Hoor je wat ik zeg?’

‘Hmmm…’

‘Je luistert niet’

‘Jawel hoor’

‘Nee, want je bent druk met je telefoon’

‘Maar dan hoor ik je wel’

‘Wat zei ik dan net?’

‘Ehhh…’

Een van mijn grootste frustraties in mijn relatie…de telefoon.

Je vertelt je partner net enthousiast over het leuke gesprek dat je vandaag had met je vriendin. Dan komt er een whatsappje binnen op de telefoon van je partner. De ogen van je lief schieten naar de telefoon. Je vertelt verder, maar je partner is niet meer bij jou met z’n aandacht, maar bij de telefoon. Zo irritant!

Herkenbaar?

De telefoon als spelbreker

Tijd en oprechte aandacht voor elkaar maken is essentieel voor een goede en liefdevolle relatie. Een grote spelbreker is de telefoon. Dat blijkt ook uit onderzoek. Mensen die vaker op hun smartphone kijken hebben meer ruzie met hun partner. En dat niet alleen. Sinds de invoering van de iphone en ipad hebben stellen minder vaak seks met elkaar.

Telefoonverslaving, het komt vaker voor dan je denkt

Eén op de acht mensen is verslaafd aan zijn of haar telefoon en één op de zes aan social media. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Het is niet zo vreemd dat het moeilijk is om berichten op je telefoon te negeren.

Dat heeft onder andere te maken met het stofje dopamine dat vrijkomt elke keer als je een nieuw bericht ontvangt. Dopamine wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond, zoals sporten, eten, seks hebben en verliefd zijn. De afgifte van dopamine brengt een gelukzalig gevoel met zich mee. Het heerlijke gevoel dat je krijgt zorgt ervoor dat je meer wilt.

Het maakt dus niet uit of het bericht dat je ontvangt leuk is. Het gaat erom dat je iets ‘nieuws’ ontvangt. Elke keer als er dopamine vrijkomt als je een bericht checkt op je telefoon, neemt de behoeft aan nog een shot dopamine toe. Dus pak je weer je telefoon om je berichten of social media te checken.

De telefoon als minnaar

De aandacht die je telefoon vraagt is zo dwingend, dat deze ten koste gaat van de aandacht voor je partner. En scrollen door Facebook en Instagram geeft dezelfde dopamine als seks met elkaar en kost een stuk minder inspanning.

En jij?

Als jij eerlijk ben naar jezelf, hoeveel tijd per dag breng jij online door? Hoeveel tijd geef jij je partner oprechte aandacht? En wie is jouw minnaar? Je telefoon of je partner?

Wil jij meer aandacht besteden aan je partner dan aan je telefoon en je partner weer terug als minnaar? Dan heb ik drie tips voor je:

Tip 1:

Besteed het laatste uur voordat je naar bed gaat met elkaar. Zet de tv uit, klap je laptop dicht en leg je telefoon weg waar je ‘m niet ziet. Kijk er ook niet stiekem op. Deze tijd is voor jullie samen.

Ben met oprechte aandacht bij je partner. Stel elkaar vragen, doe een spelletje, ga dansen, luister naar muziek. Maak plezier. Je geeft je lief een cadeau als je volledig met je aandacht bij hem of haar bent. En je voelt je meer verbonden met elkaar.

Tip 2:

Spreek met elkaar af dat je geen telefoon op tafel legt als jullie aan het eten zijn. Zet ‘m op stil en leg de telefoon op een plek waar je ‘m niet ziet, zodat je ook niet afgeleid wordt door een oplichtend scherm.

Tip 3:

Creëer elke dag een ‘samen-moment’ (al is het maar 10 minuten). Tijdens dit moment zet je de telefoon op stil en leg je ‘m op een plek waar je ‘m niet ziet. Combineer het met een kop koffie, een goed gesprek of even lekker tegen elkaar aankruipen op de bank. Deze alledaagse momenten zijn superbelangrijk voor een liefdevolle relatie.

Ik ben benieuwd. Welke tip inspireert jou? Laat je het me weten in een reactie onder dit artikel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.