Waarom jij de vakantie regelt (en de rest!) en je partner achterover leunt

Klinkt dit scenario bekend?

Je partner stelt voor om een weekend weg te gaan. Even samen d’r uit. Leuk denk je!

Je komt gelijk in de actiestand. Je struint het internet af voor een leuke bestemming. Je boekt het hotel. Je pakt de koffers in (je lief doet dat het liefst een uur voor vertrek, daar kan je écht niet tegen). Met google maps check je de route. Je weet hoe lang de reis duurt. Je zorgt voor water en fruit in de auto. Alles is geregeld voor vertrek. Je partner vindt alles best, stapt in de auto en gaat mee.

Als jij het niet doet, gebeurt het niet

Nu is het de vakantie die je regelt. Maar een andere keer is het een etentje met vrienden of de verjaardag van je partner. Jij bent degene die het regelt. Doodmoe word je ervan. Maar je moet wel. Want als jij het niet doet, gebeurt het niet (althans dat denk je…). Herkenbaar?

Is het wel jouw verantwoordelijkheid?

Het voelt alsof alle verantwoordelijkheid van het weekend op jouw schouders rust. Maar is het wel jouw verantwoordelijkheid?

De oorzaak ligt in het familiesysteem

De kans is groot dat dit een patroon is dat ontstaan is in je familiesysteem.

Een familiesysteem… wat is dat?

De grootste invloed op hoe jij je gedraagt heeft jouw familie: je ouders, broers, zussen, grootouders. Bijna ongemerkt ontstaat er binnen een familie een systeem waaraan iedereen zich lijkt te houden. Dit wordt een familiesysteem genoemd.

Relatie-issues en het familiesysteem

Je overal verantwoordelijk voor voelen is een van de patronen die je vaak ziet. Maar het kan ook een ander patroon zijn dat steeds terugkeert.

Misschien vind jij het heerlijk om een cadeau te geven aan je lief.  Maar als je partner met een cadeau aankomt voor jou voel je je ongemakkelijk. In gedachten ben je al bezig met wat je terug kunt doen.

Of ben jij degene die altijd zorgt voor anderen, behalve voor jezelf.

Welke patroon het ook is, veel persoonlijke en relatie-issues vinden hun oorsprong in patronen die ontstaan zijn in het familiesysteem.

Wil je meer leren?

Denk je nu: ‘daar wil ik meer over leren?’ Dan heb ik een tip voor je.

Vlak voor mijn vakantie luisterde ik in de auto naar de podcast van Leef je mooiste leven over familiesystemen. Michael Pilarczyk & Cindy Koeman interviewen familiesystemen-expert Els Stein. Zij legt helder uit wat familiesystemen zijn, hoe deze gevolgen hebben voor je relatie en hoe je dit kunt veranderen.

Een superinteressante en leerzame podcast die ik je niet wil onthouden.

Denk je nu, daar heb ik geen tijd voor. Dat herken ik. De afgelopen maanden heb ik handige momenten gevonden om te luisteren. In de auto, tijdens het wandelen of tijdens het koken.

En jij?

Welk patroon herken jij in je relatie? Laat je weten in een reactie hieronder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.