Vrijheid, het is dichterbij dan je denkt

Ik zeg het steeds vaker de laatste tijd. De vrijheid om jezelf te zijn. Ik voel het meer en meer. En niet omdat de winkels en restaurants weer open zijn. Nee, het is een vrijheid die ik van binnen voel.

Een vrijheid die los staat van wat er buiten om me heen gebeurd. Een vrijheid die los staat van wat anderen van me denken of wat anderen doen.

Het is de vrijheid om te zijn wie ik ben, te voelen wat ik voel, te denken wat ik wil, te zeggen wat ik vind, te leven zoals ik wil. Ik heb een zaadje geplant in mezelf. Een zaadje voor vrijheid dat tot bloei komt. Ik word er blij van.

Hoe anders was dit

Jarenlang was dat anders.

Ik zie mezelf nog staan. Een borrel op het werk in mijn juristentijd. We praten over zaken. Ik praat vrolijk mee, lach als de anderen lachen en doe geïnteresseerd. Diep van binnen voel ik me ongelukkig. Ik wil hier niet zijn, denk ik. Ik wil weg, voel me niet meer op m’n plek, vind de zaken niet leuk meer. Maar ik blijf en hou m’n mond.

Waarom doe ik toch mee? Waarom zeg ik niet wat ik écht vind. Waarom ga ik niet weg? Om erbij te horen, geaccepteerd te worden, om aardig gevonden te worden.

Herkenbaar?

Je weet precies wat je moet doen of zeggen om een ander blij te maken, om aardig gevonden te worden, om geaccepteerd en gewaardeerd te worden. Je gaat je anders voordoen dan je bent. Je zet een masker op en er komt een onecht ik naar voren. Het is de ontkenning van jezelf.

Ik voelde me net een kameleon

Ik ken het maar al te goed. Ik vond mezelf niet goed genoeg en deed me anders voor om liefde en waardering van de ander te krijgen. Zoals op die borrel. Vaak voelde ik me net een kameleon. Ik had geen idee meer wie ik echt was. Niet zo lang na die borrel kreeg ik een burn-out.

Stop de strijd met jezelf

Natuurlijk is het fijn als een ander je waardeert. Maar het is anders als je er afhankelijk van bent. Laat jij je gevoel van eigenwaarde afhangen van de waardering en acceptatie van de ander, dan geef je de macht over hoe jij je voelt uit handen aan de ander. Je staat in je kracht als je de macht zelf in handen neemt.

Wil jij een goed gevoel van eigenwaarde en jezelf accepteren precies zoals je bent, met je mooie en minder mooie kanten? Stop dan met jezelf aanpassen. Stop met zelfontkenning.

Krijg inzicht in wie je echt bent. Krijg inzicht in de muren die jij rondom je hart hebt opgebouwd met overtuigingen, conditioneringen en patronen die jou weghouden van wie je echt bent en de liefde en verbinding die jij al in jezelf hebt. Hoe? Met zelfliefde. En met joy als kompas.

En het mooie is, als jij van jezelf houdt en jezelf respecteert zoals je bent, stopt de strijd met jezelf. De strijd tussen wie je bent en wie je denkt te moeten zijn voor anderen. Het maakt je lichter, blijer en zorgelozer. De liefde van anderen is geen vereiste en het doet er niet toe wat anderen van je denken. Omdat je weet dat je waardevol bent. Dat is bevrijdend.

De valkuil blijft…

De valkuil van mezelf aanpassen en aardig gevonden worden…ik stap er nog steeds in. Het is echt niet in één keer verdwenen. Het verschil is: ik ben me ervan bewust dat het gebeurt. Ik ga dan bij mezelf naar binnen en onderzoek welke gedachten en gevoelens er voorbij komen, in welke patroon ik zit. Ik kijk het aan en voel dan wat ik écht vind. Ik maak dan de keuze waar ik de focus op leg. Op de ander of op mezelf. En dat laatste is voor mij een stapje naar vrijheid. Een stap die staat voor zelfliefde.  

Doe je mee?

Op 20 februari van 13.30 uur – 17.00 uur geef ik de Inspiratiemiddag Zelfliefde & Joy in de Graanmaalderij in Gouderak. Tijdens deze middag gaat het om jou. Precies zoals je bent.

⭐ Je ontdekt hoe je meer zelfliefde en joy in je leven creëert, ook als het tegenzit of je negativiteit ervaart.

⭐Je krijgt praktische handvatten om van zelfliefde en joy een manier van leven te maken.

Het is een positieve en vreugdevolle middag, waarbij de focus op jou ligt, wat jij wilt. Je zet een krachtige stap naar een leven vanuit je authentieke zelf.

Voel de vrijheid om jezelf te zijn. Zeg ja tegen jezelf en gun jezelf deze middag. Klik hier om je in te schrijven of voor meer informatie

Ik kijk er naar uit je te zien op 20 februari.

Een mooie en liefdevolle week.

Liefs 💛,

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.