Ontdek de 5 liefdestalen (en verbeter je relatie)

Vorige week las je in mijn blog dat het gevoel van Martijn voor Linda verdween, omdat Linda de verkeerde liefdestaal sprak. Martijn wil de relatie verbreken.

In dit blog lees je welke 5 liefdestalen er zijn. En wat de ontdekking van elkaars liefdestaal heeft betekent voor de relatie tussen Martijn en Linda.

5 Talen van de liefde

Gary Chapman, een Amerikaanse relatietherapeut, heeft ontdekt dat mensen op vijf verschillende manieren liefde uiten en ervaren:

Positieve woorden

Je fietst naar huis na een lange en inspannende dag. Je hebt voor een grote groep ondernemers een presentatie gegeven, waar je best zenuwachtig voor was. Je voelde je gesteund door je lief, omdat hij die ochtend tegen je zei dat hij zeker weet dat het gaat lukken. Wat je te vertellen hebt is interessant en dat moet iedereen horen. Deze woorden hielpen je om met vertrouwen je presentatie te geven. Met positief resultaat. Na je presentatie kreeg je veel complimenten.

Als je thuiskomt krijg je een knuffel van je lief. Dan kijkt hij je aan en zegt: ‘wat zie je er prachtig uit in je blauwe jurk. Je ogen komen zo nog mooier uit. Ik ben zo trots op jou dat het goed gegaan is.’

Jouw dag kan niet meer stuk. Je voelt je geliefd en gesteund.

Graffiti tekst met you are beautiful

Complimenten, woorden van waardering, bemoedigende woorden. Iedereen vindt het fijn om deze woorden te horen. Maar als positieve woorden jouw liefdestaal is ben je daar extra gevoelig voor. Zoals in bovengenoemd voorbeeld. Door de bemoedigende woorden en complimenten van je lief, voel je je gezien, gesteund en geliefd.

Samen zijn

Het is vrijdagmiddag. Je loopt samen met je lief in het park. De rhododendrons bloeien in alle prachtige kleuren. Jullie ruiken aan de bloemen, wijzen elkaar op nog een mooie kleur en genieten van de geur van pas gemaaid gras.

Je loopt verder en bespreekt de dag met elkaar. Waar je tegen aan liep, waar je blij van werd. Je lief kijkt je aan en luistert. Na de wandeling drinken jullie nog een wijntje op het terras en bespreken met elkaar de plannen voor het weekend. Jullie hebben alle aandacht voor elkaar. De telefoon zit diep in de tas en wordt de hele middag niet tevoorschijn gehaald.

Een heerlijke middag voor iemand die als liefdestaal samen zijn heeft.

Stel wandelt door het park in de zon

Met samen zijn wordt bedoeld dat je iemand onverdeelde aandacht geeft. Je geeft tijd aan de ander. Denk aan samen wandelen, samen uit eten, elkaar aankijken, praten en écht luisteren naar de ander. Dus niet samen wandelen waarbij de een belt en de ander appt. Dan ligt de aandacht ergens anders. Samen zijn heeft te maken met je aandacht volledig op de ander te richten.

Cadeaus krijgen

Je staat te koken en je lief komt thuis. Hij heeft een klaproos in zijn hand. Een van je lievelingsbloemen. Hij geeft de klaproos aan jou. Toen hij naar huis fietste zag hij de bloem in de berm. Omdat hij weet dat het een van je favoriete bloemen is, is hij afgestapt en plukt de klaproos voor je. Je zet de rode klaproos in een vaasje en geeft deze een mooie plek op de eettafel.

Je voelt je helemaal blij van binnen en bent zo gelukkig met je lief.

Klaproos van dichtbij in veld met groen en andere klaprozen

Voor iemand die cadeaus krijgen als liefdestaal heeft, maakt de waarde van het cadeau niet zoveel uit. De achterliggende gedachte is belangrijker. Degene die het cadeau geeft heeft aan je gedacht. Dat is waar het om gaat. Je moet namelijk aan de ander denken om een cadeau te geven. Daar zit de liefde voor de ander in.

Dienstbaarheid

Het is zaterdagochtend. Je lief ligt nog te slapen. Je stapt uit bed om hem te verrassen met een ontbijt. Je haalt verse croissantjes bij de bakker om de hoek, perst sinaasappels uit, kookt een eitje en doet de broodjes in de oven. Je dekt de tafel met jullie mooiste tafelkleed en versiert deze met vrolijk gekleurde servetjes. Je wekt je lief. Als hij de gedekte tafel ziet, kijkt hij je stralend aan. Hij geniet van het heerlijke ontbijt.

Zijn reactie maakt jou helemaal warm vanbinnen. Voor deze glimlach doe je het.

Croissants op een wit bord met mes en jam

Eten koken, de vuilnis buiten zetten, de auto wassen. Als ze gedaan worden vanuit een positieve instelling, zijn het absoluut uitingen van liefde. Dienstbaarheid gaat over iets willen betekenen voor iemand dat buiten jezelf ligt. Het gaat om dingen doen die je partner fijn vindt. Je wilt hem of haar een plezier doen door te dienen.

Lichamelijk contact

Vol goede moed begon je aan je dag. Je had een gesprek met een klant voor een belangrijke opdracht. Je had er alle vertrouwen in dat het gesprek goed zou lopen. De opdracht was al bijna binnen. Het liep anders. Het gesprek ging niet goed en de opdracht ging aan je neus voorbij. Je bent teleurgesteld en baalt als je aan het eind van de dag naar huis rijdt.

Thuisgekomen ziet je lief direct dat je niet lekker in je vel zit. Ze geeft je een kus en omhelst je extra lang. Ze komt tegen je aanzitten op de bank en houdt je hand vast terwijl je je verhaal verteld.

Je teleurstelling zakt langzaam weg en je realiseert je hoe blij je bent met je lief. Zo fijn dat ze precies weet wat je nodig hebt.

Vrouw omhelst man

Lichamelijk contact is een krachtig middel om de liefde uit te drukken. Elkaars hand vasthouden, zoenen, omhelzen, vrijen. Voor sommigen is lichamelijk contact de moedertaal van de liefde. Zonder lichamelijk contact ervaren zij geen liefde.

Grote kans dat jij en je partner niet dezelfde taal spreken

Stellen spreken zelden dezelfde moedertaal in de liefde. Je bent geneigd om je eigen taal te spreken en je raakt in de war als je partner niet begrijpt wat je communiceert.

Dit is gebeurd met Linda en Martijn. Ze kwamen erachter dat ze niet dezelfde taal in de liefde spraken. Daardoor verdween de liefde van Martijn voor Linda.

Wat de ontdekking van elkaars liefdestaal betekent voor de relatie van Linda en Martijn

Martijn spreekt de taal van lichamelijk contact. Hij heeft behoefte aan een knuffel, een arm om hem heen, een kus van Linda. Dit heeft hij al jaren niet meer gehad. De relatie voelt nu voor Martijn meer als broer en zus.

Linda heeft dienstbaarheid als liefdestaal. Zij uit haar liefde door te zorgen dat thuis alles op rolletjes loopt.

Omdat ze beiden een andere liefdestaal spreken, was het net alsof ze Nederlands en Chinees met elkaar praatten. Ze begrepen elkaar niet. De liefde kwam niet over, waardoor hun relatie verslechterde.

Om hun relatie nieuw leven in te blazen zijn Martijn en Linda elkaars taal gaan leren spreken. Linda geeft Martijn nu vaker een kus. Ze deed het al als hij ’s avonds thuiskwam, maar nu ook regelmatig tussen door en ’s ochtends als hij weggaat. ‘s Avonds kruipt ze tegen hem aan op de bank als ze naar hun favoriete Netflix serie kijken. Als Martijn haar omhelst laat ze niet direct los, maar blijft ze hem vasthouden.

Martijn helpt Linda vaker in het huishouden. Hij brengt de vuilniszakken weg, haalt vaker de boodschappen en kookt voor Linda in het weekend.

Met kleine stapjes komt het warme gevoel dat ze vroeger hadden voor elkaar weer terug. Ze begrijpen elkaar beter en weten nu wat ze moeten doen om de ander liefde te geven. Dat verandert hun relatie positief.

Wat is jouw liefdestaal?

Heb je al een idee wat jouw liefdestaal is? Laat je het me hieronder weten in een reactie?

Leestip

Tot slot een leestip: Wil je meer lezen over de liefdestalen? Gary Chapman heeft er een leuk en leerzaam boek over geschreven ‘De 5 talen van de liefde’. Te koop bij www.bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.