Nee zeggen lastig? Niet met deze tip

Liefde is grenzen stellen. En dat is niet altijd makkelijk. Niet in de relatie met je partner, maar ook niet in andere relaties, denk aan je kinderen, je werk, je vrienden.

Je wilt graag zorgen voor anderen, het iedereen naar de zin maken, aardig gevonden worden, voldoen aan de verwachtingen van anderen, geen nee durven zeggen, je kunt jezelf goed aanpassen.

Je zegt ja, maar je voelt nee…het is ook mijn valkuil

Herkenbaar? Op zich is daar niets mis mee, als het met mate is en het niet ten koste gaat van jezelf. En dat is wat er vaak gebeurt. Je zegt ja tegen je partner, maar je voelt een nee van binnen. En dat is niet zorgen voor jezelf. En daarmee ook niet voor je relatie.

Ook ik vind grenzen stellen niet makkelijk. Afgelopen vakantie kwam ik mezelf weer tegen. Teveel ja gezegd terwijl ik een nee voelde van binnen.

Het gevolg: Ik voelde me gefrustreerd, had een knoop in mijn maag, malende gedachten door mijn hoofd (ik wil dit niet maar ik doe het toch, moet ik dan niet mee gaan, maar dan is mijn lief teleurgesteld en dat wil ik ook niet en ga zo maar door, heel vermoeiend).

En vooral, ik had geen blij gevoel. Onbewust straal ik dat uit naar mijn lief. Op dat moment sta ik niet in mijn kracht en kan ik niet het beste van mezelf geven in de relatie.

Hoe stel je grenzen?

Om in je eigen kracht te staan, je eigen ruimte in te nemen in je relatie en in je leven, is zelfliefde noodzakelijk. En bij zelfliefde hoort grenzen stellen.

Hoe doe je dat?

Zeg NEE!

Nee, is een complete zin. Soms is nee het meest liefdevolle antwoord dat je kunt geven.

Dan is een nee tegen de ander een JA tegen jezelf.

Nee zeggen lastig? Een tip

Vind je nee zeggen lastig? Dan heb ik een tip voor je.

Een leuke oefening in nee leren zeggen hoorde ik deze week in de podcast ‘Dear Gabby’ van Gabrielle Bernstein, spiritueel leraar en auteur. Ik deel ‘m graag met je.

Speel de ‘NO GAME’ voor 90 dagen.

De beste manier om een patroon te doorbreken is een nieuwe gewoonte opbouwen. Daarvoor zijn 90 dagen nodig. En dat kan met de ‘No Game’.

Hoe speel je de ‘No Game’?

Zeg elke dag minimaal 1x NEE. Zeg bijvoorbeeld:

– Nee, ik kan je vandaag daar niet mee helpen.

– Nee, ik heb vandaag geen tijd voor boodschappen en koken.

– Nee, ik blijf vanavond thuis.

Oefen met ‘Nee’ zeggen voor 90 dagen. Hoe langer je dit doet, hoe meer het een nieuwe gewoonte wordt.

Begin klein. Vind je het nog lastig naar je partner? Oefen het dan op je werk, of met een vriendin of in een winkel. En bedenk dat een nee tegen de ander een ja is tegen jezelf. Die ja is een daad van zelfliefde.

Nee zeggen heeft positieve gevolgen voor je relatie

En stel jij helderheid over je grenzen, dan heeft dit positieve gevolgen voor je relatie. Een eerlijker contact met jezelf leidt tot een opener relatie met je partner. Hij of zij hoeft het er niet altijd mee eens te zijn, maar het schept wel duidelijkheid, vertrouwen en rust. En de liefde die jij jezelf geeft straal je ook weer uit naar je partner.

Dus wacht niet langer en start vandaag met de ‘No Game’ 😀.

Nog een tip!

Vind je het lastig om je grenzen te stellen en wil jij met meer kracht en liefde in je relatie staan? Pak dan nu je kans en doe mee met de ‘Summer of Love’ relatieweek.

In 7 dagen ontdek jij jouw behoeften, wensen en verlangens in je relatie. Je leert op een liefdevolle manier grenzen stellen en minder streng zijn voor jezelf. Je zet jezelf centraal en daarmee een eerste stap naar meer zelfliefde en een gelukkige en liefdevolle relatie met jezelf en je partner.

Zeg ‘Ja’ tegen jezelf en meld je nu hier aan voor de ‘Summer of Love’ Relatieweek.

Ik kijk er naar uit je te zien in de Relatieweek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.