Maak jij deze fatale fout in je relatie? Ontdek hoe je dit eenvoudig voorkomt

Denk jij wel eens ‘mijn partner zou perfect zijn als hij of zij attenter is, aanhankelijker, minder controlerend, beter communiceert, minder rommel maakt, begrijpt wat ik nodig heb’?

Alleen je lief verandert niet. Wat klein lijkt wordt groot. Het gevolg: je voelt je gefrustreerd in je relatie. Het kan een reden zijn om te stoppen met je relatie.

Wat voorbeelden

Ze is zo’n controlfreak, alles moet op haar manier. Help ik met opruimen, doe ik het niet goed. Staat de stoel scheef, ligt het kussen verkeerd op de bank. Ik word er zo moe van. Als ze dat loslaat, zou onze relatie zoveel makkelijker zijn.

Hij ruimt nooit z’n rommel op. Overal in huis ligt z’n troep. Papieren van zijn werk, kranten, tijdschriften. Als hij zijn kleding uittrekt, vind ik het op diezelfde plek. We hebben een wasmand! Heb ik al 100 x gezegd, maar het verandert niet. Ik word er gek van. Kan hij nooit eens iets opruimen?

Ik weet niet wat hij denkt. En als ik vraag wat hij voelt en denkt, is het ‘you get what you see. Er is niet meer’. Maar dat geloof ik niet. Natuurlijk is er meer. Waarom deelt hij dit niet met mij? Om verbondenheid te voelen heb ik nodig dat hij zijn gevoel laat zien. En wat er in zijn hoofd omgaat.

Zomaar wat voorbeelden. De ene partner wil de ander veranderen. Maar de ander verandert niet. Herkenbaar?

Ik wilde mijn lief dolgraag veranderen

Voor mij wel!

In het begin van mijn relatie wilde ik dolgraag mijn lief veranderen. Maar dat lukte niet. Toen ik dat losliet en mijn eigen gedrag veranderde, ging het ineens soepeler tussen ons.

Wat speelde er

Mijn lief en ik denken anders over tijd. Als ik zeg ‘ik ben om 7 uur thuis,’ dan ben ik om 7 uur thuis. Wordt het later, dan app of bel ik. Ik vind dat normaal.

Als hij zegt ‘ik ben om 7 uur thuis’, kan het ook 8 uur zijn of half 9 of zelfs 9 uur. Even bellen of appen als het later wordt? Dat gebeurde niet. De pasta stond op tafel, maar mijn lief was in geen velden of wegen te bekennen. Ik snapte er niets van.

Dit leverde in het begin van onze relatie flinke discussies op. Hij begreep niet waar ik me druk om maakte. ‘Als ik zeg dat ik thuiskom, dan kom ik thuis’, was zijn reactie.

Dat klopt, maar niet op de tijd die je zegt. En dat frustreerde mij. Waarom laat je niet weten dat het later wordt? Dan weet ik waar ik aan toe ben.

Maar hij was het niet gewend. Een stukje persoonlijkheid en cultuur maakt dat het begrip tijd voor hem een andere betekenis heeft dan voor mij.

Hoe harder ik wilde dat hij veranderde en thuiskwam op de tijd die hij zei. Hoe later hij thuiskwam, hoe meer discussies we hadden en hoe gefrustreerder ik was ?.

Deze zin maakte mij wakker en veranderde alles

Totdat ik een zin las die ik had opgeschreven tijdens mijn coachopleiding. En ik werd wakker ⏰.

Je kunt de ander niet veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen.

Maak jij deze fout in je relatie?

Een van de grote fouten die je kunt maken in je relatie, is dat je je partner wilt veranderen in iets dat hij of zij niet is. Je kan je lief niet veranderen in hoe hij of zij zich voelt of gedraagt.

What you resist persits

Sterker, hoe meer jij wenst dat je lief verandert, hoe meer hij of zij precies hetzelfde blijft. ‘What you resist persits’.

Hoe graag ik ook wilde dat mijn lief om 7 uur thuiskwam, als hij zei dat hij om 7 uur thuiskwam. Het gebeurde niet. Sterker, hij kwam alleen maar later thuis.

Draai het eens om

Hoe zou jij het vinden als je partner jou steeds probeert te veranderen? Iemand die tegen jou zegt dat je moet afvallen. Dat je minder moet praten, dat je meer moet koken en minder moet werken?

Dat is helemaal niet fijn! Je wilt dat de ander jou accepteert zoals je bent. Datzelfde geldt voor je partner.

Dus stop met het veranderen van je partner!

Maar verandert mijn partner dan nooit?

Betekent het dan dat je partner niet verandert of nooit kan veranderen? Nee. Alleen is het niet jouw taak om je lief te veranderen of te verbeteren. Als je partner iets wilt veranderen of aanpassen is dat een keuze van hem of haar zelf.

Je kunt 100x tegen je partner zeggen dat de was in de wasmand hoort. Als hij of zij het niet belangrijk vindt, gebeurt het niet. Pas op het moment dat je lief besluit dat de wasmand wel voor de was is, vind je de was voortaan in de wasmand.

Toen ik besloot los te laten hoe laat mijn lief thuiskwam, hem verwelkomde met een blije knuffel, in plaats van de opmerking ‘je bent te laat’, voelde ik me een stuk relaxter. En mijn lief ook.

Het mooie is…zijn gedrag veranderde mee. Als hij nu naar huis rijdt, belt hij dat hij onderweg is. En ineens is hij vroeger thuis! Dagen dat hij om 9 uur thuiskomt zijn op 1 hand te tellen.

Omdat ik mijn gedrag veranderde en hem niet meer pushte, kreeg hij de ruimte om ook te veranderen.

En wat als ik iets echt niet leuk vind van mijn partner?

Moet je dan alles van de ander leuk vinden? Nee, zeker niet. Als iets niet werkt voor jou in je relatie, vertel het je partner. Vertel wat je voelt en sta open voor het perspectief van je lief. Praat over oplossingen en luister naar het elkaar.

Het kan zomaar zijn dat de oplossing eenvoudig is. Of dat je kunt loslaten dat je lief moet veranderen, en verder gaan. En heel misschien is het een ideale mogelijkheid om uit een relatie te stappen die geen voldoening meer geeft en toch al op z’n eind is.

Wees eens eerlijk…

Wat wil jij veranderen aan je lief? En ben je bereid dit los te laten?

Typ je antwoord in een reactie onder dit artikel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.