Liefde is ook grenzen stellen

Ik ben heel goed in pleasen.

Ik vind het belangrijk dat anderen mij aardig vinden.

Ik maak het anderen graag naar de zin (en vergeet mezelf…).

Herkenbare woorden voor jou? Voor mij wel!

In relaties past ik mij aan

In relaties paste ik mij aan. Ook al voelde ik diep van binnen dat ik wat anders wilde. Dat ging zover dat ik op een gegeven moment niet meer wist wat ik wilde. Stelde je mij de vraag ‘waar heb jij behoefte aan?’ Ik had geen idee.

Liefde is ook grenzen stellen

Pas in mijn huidige relatie ben ik gaan leren grenzen stellen.

Mijn lief heeft 2 kinderen. Wil ik binnen het gezin een eigen plek innemen dan moet ik duidelijk zijn in waar ik behoefte aan heb en wat voor mij belangrijk is. Poeh…dat was (en is soms nog steeds 😊) een uitdaging. Maar had ik het niet gedaan, dan was ik er zelf aan onderdoor gegaan én mijn relatie. En dat wilde ik niet meer!

Ik heb geleerd dat liefde ook grenzen stellen is. En dat je daarin mag oefenen.

Hoe stel je grenzen?

Hoe? Door kleine stapjes te nemen én lief te zijn voor jezelf.

Een voorbeeld: de weekenden met de kinderen brengen een hoop mannelijke energie mee 😊. Stoeien, ruzie maken, strijd, geluid, spelen, druk doen. Ik hou van harmonie en rust. Dus af en toe wordt het me teveel. Dan heb ik ruimte voor mezelf nodig.

Dat klinkt als eenvoudig op te lossen. Maar voor iemand die altijd gericht is geweest op anderen, is het een uitdaging. Ik moet aangeven wat ik wil.

Mijn eerste stap

Mijn eerste stap was wandelen. Alleen! Dan komt de jongste: ‘Ik wil mee!’. De volgende uitdaging. ‘Nee, ik ga alleen, want daar heb ik behoefte aan’. Vervolgens ga ik alleen een stuk wandelen. En ben ik trots op mezelf.

Na deze stap zet ik weer een volgende. Zo wordt het steeds makkelijker. Alleen wandelen gaat mij nu met gemak af.

En jij?

Vind jij het ook een uitdaging om grenzen te stellen in je relatie? En vind je het fijn als ik eens 1 op 1 met je meedenk? Om te onderzoeken waar je nu tegen aanloopt, tips hoe je daarmee om kunt gaan en welke eerste stap jij nu kunt zetten.

Denk jij nu, ja dat wil ik! Klik dan hier of mail mij op astrid@airmeetswater of bel 06-49779131. Ik help je graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.