Laat maar…het begin van het einde van een relatie

Is er iets?

Laat maar…

Nee er is niets…

Ik ben nu geen zin in om het erover te hebben…

Hoor jij jezelf deze woorden zeggen? Ik wel.

Laat maar…het begin van het einde van een relatie

Laatst nog. Ik ergerde me aan mijn lief. Elke avond had hij een afspraak gepland. Daar ging de voor mij zo belangrijke tijd samen. Tijdens het eten voelde ik me geïrriteerd. ‘Hoe was je dag?’ vroeg hij. ‘Hmm, gewoon’, reageerde ik kortaf.

‘Is er iets?’ Vroeg hij. ‘Nee, laat maar’ zei ik… En ik trok een muur op naar mijn lief.

Maar er was wel iets! Ik was niet blij met de situatie en dat zei ik niet. Hij kan niet in mijn hoofd kijken, dus door hem buiten te sluiten had hij geen idee. En konden we het ook niet oplossen. Bij mij van binnen werd de frustratie groter en ik voelde een steen in mijn buik.

Laat maar…het begin van het einde van een relatie.

Laat maar…de muur tussen verbinding

Waarom? Communicatie is de sleutel tot een gelukkige relatie. Het is de sleutel tot het oplossen van problemen. Je openstellen naar elkaar geeft verbinding.

En ‘laat maar’ is de muur tussen deze verbinding.

Tuurlijk, een ‘laat maar’ kan ook echt een ‘laat maar’ zijn. Een issue dat niet belangrijk genoeg is om op terug te komen. Maar vaker ook niet. Dat voel je zelf het beste.

En een time-out nemen voordat je gaat praten, kan ook nuttig zijn. Als de emotie hoog is en je dingen zegt die het alleen maar erger maken. Of om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Dan is een ‘laat maar’ uitstel, en geen afstel.

Wat als de ‘laat maar…’ betekent ‘ik ga het er nooit meer over hebben’

Je doet je relatie én jezelf te kort als de ‘laat maar’ betekent ‘ik ga het er nooit meer over hebben.’

Jezelf kwetsbaar opstellen vergt moed. Soms is het makkelijker om het te laten en ervan weg te lopen. Dat heb ik zelf zo vaak gedaan. Maar het is niet de oplossing. Want bij jou van binnen is het niet weg en dat betekent dat het tussen jou en je partner ook niet weg is.

Je hebt een keuze

Deze fout heb ik in vorige relaties gemaakt. Als ik mezelf nu de woorden ‘laat maar’ hoor zeggen gaan de alarmbellen rinkelen. Neem ik mezelf en onze relatie serieus en kies ik voor verbinding? Of kies ik voor de muur. Ik kies voor verbinding en breek de muur snel weer af.

Zo ook vorige week. Ik heb de ‘laat maar’ een halve avond volgehouden. Toen ik mijn frustratie uitte (zo liefdevol mogelijk 😊), was mijn lief zich van geen kwaad bewust. En vonden we een oplossing waar we beiden blij mee waren. En het belangrijkste…de verbinding was weer terug tussen ons.

En jij?

En jij? Heb jij een ‘laat maar’ die aandacht verdiend? Vind je het een uitdaging om dit met je partner te bespreken? Laat het me weten in een reactie hieronder of stuur een mail naar astrid@airmeetwater.nl. Dan denk ik graag met je mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.