Kun je meer van anderen houden dan van jezelf?

‘Ik houd ontzettend veel van mijn man en kinderen. Ik geef ze alle liefde die ik heb. Ik zorg voor ze, houd rekening met ze en heb alles voor ze over. Ze krijgen al mijn liefde. Als zij blij zijn ben ik blij. Dat vind ik belangrijker dan van mezelf houden’. Dit antwoordt Sonja mij als ik haar vraag of ze van zichzelf houdt.

Het is 6 jaar geleden. Sonja is mijn ‘proefcoachee’ tijdens de coachopleiding die ik volg. Tijdens het gesprek floept de vraag ‘hou je van jezelf?’ eruit voordat ik erg in heb. Ik schrik ervan. Ik lees in boeken dat het belangrijk is om van jezelf te houden, alleen voel ik het niet en kan er geen woorden aan geven. Ook ik vind het belangrijker dat anderen gelukkig zijn. 

Koppig houdt Sonja vol dat ze geen reden ziet om van zichzelf te houden. Haar vraag waarom liefde voor jezelf zo belangrijk is kan ik niet beantwoorden. Ik trek mijn conclusie: ik faal als coach. Het is duidelijk…zelfliefde is bij mij nog ver te zoeken 🙂.

Een drieluik over zelfliefde; deel 3

Inmiddels weet ik dat zelfliefde belangrijk is. Ik schreef er drie blogs over.

In mijn eerste blog schrijf ik hoe ik zelfliefde ontdekte en wat zelfliefde voor mij is. Heb ‘m nog niet gelezen, klik dan hier. De 7 redenen waarom zelfliefde belangrijk is ontdek je in mijn tweede blog. Klik hier om ‘m te lezen.

In dit blog geef ik je antwoord op de vraag of je meer van anderen kunt houden dan van jezelf.

De blogs zijn voor iedereen die een leven wil geïnspireerd door liefde, joy en verbondenheid. Waar je de vrijheid voelt om te zijn wie je bent en de relaties en het leven creëert die jij écht wilt.

Wil jij dat ook? Lees dan verder.

Kun je meer van anderen houden dan van jezelf?

Als iedereen blij is, ben ik ook blij. Herkenbaar voor jou? Ik hoor het vaak en ik heb het zelf ook vaak gezegd.

Je bent begaan met anderen, zorgt voor anderen, houdt meer rekening met hen dan met jezelf. Is dat geen liefde dan? Hou je dan niet van de ander?

Ik heb hiermee geworsteld. Ik vond het makkelijker om van anderen te houden en voor hen te zorgen, dan voor mezelf te zorgen. De liefde, zachtheid en compassie die ik anderen kon geven, was ver te zoeken bij mezelf. Ik was streng voor mezelf. Zoals ook tijdens het coachgesprek.  ‘Je hebt gefaald’, zei ik tegen mezelf. Deze harde woorden had ik nooit tegen een vriendin gezegd in dezelfde situatie.

Ik denk dat we oprecht van anderen kunnen houden, ook al hou je minder van jezelf. En dat het zorgen voor anderen uit liefde voortkomt. Het is alleen niet die onvoorwaardelijke liefde die er is als je van jezelf houdt.

Voorwaardelijke liefde

Stel jezelf de volgende vraag: ‘Wat is mijn intrinsieke motivatie om voor anderen te zorgen?’

Is dat omdat je dan niet voor jezelf hoeft te zorgen? Heb je die ander nodig om je eigen gemis van liefde op te vullen? Zeg je ‘ik hou van je’ tegen de ander om te horen dat hij of zij ook van jou houdt en daarmee de bevestiging dat jij ertoe doet?

De energie die achter het geven van deze liefde zit, is een andere dan bij het geven van onvoorwaardelijke liefde. De liefde die je geeft is voorwaardelijk. Je hebt zelf een behoefte of motivatie.

Ik hoor mezelf nog zeggen (en nog steeds wel eens) ‘ik zorg altijd voor jou en nu ik je nodig heb ben je er niet voor mij’. Of ‘ik hou altijd rekening met je, en jij gaat gewoon je gang, jij doet waar je zin in hebt’.

Als ik dit zeg maak ik de liefde voorwaardelijk.Ik zorg voor jou en dan verwacht ik dat jij ook voor mij zorgt. Ik hou rekening met jou en dan verwacht ik dat jij ook rekening met mij houdt. Er zit een behoefte of motivatie achter. En voor liefde zou het toch niet uit moeten maken of ik er iets voor terugkrijg?

En wat is mijn liefde waard als ik mezelf niet goed genoeg vind en goedkeuring zoek bij de ander?

Onvoorwaardelijke liefde

Als je houdt van jezelf word je een bron van liefde die overvloeit naar de mensen om je heen. Dan is je liefde onvoorwaardelijk. Je geeft liefde aan de ander puur om het geven. Je doet het niet om bedankt te worden, of omdat het lonend is, maar omdat het je vreugde geeft om iemand te helpen of van iemand te houden. Je hoeft er niets voor terug.

En het mooie is, het geven van onvoorwaardelijke liefde gaat niet ten koste van jezelf. Er is genoeg, voor jezelf en voor anderen. Sterker, het geven van liefde geeft jou nog meer liefde. Er is een balans tussen geven en ontvangen. Je kunt de liefde van de ander wel wensen, maar het is niet essentieel voor je eigenwaarde. Dat is onvoorwaardelijke liefde. Dat is voor mij echte liefde.

Kun je meer houden van anderen dan van jezelf? Dit is mijn antwoord

Onvoorwaardelijke liefde, echte liefde, kun je alleen aan de ander geven als je meer houdt van jezelf dan van de ander. Je geeft dan liefde uit die oneindige oceaan die in jou zit. Je geeft liefde aan jezelf en alles wat over is stroomt over naar anderen. Er zit geen behoefte of motivatie achter. De liefde voor jezelf is dan een cadeau voor de ander.

Wat vind jij?

Kun je meer houden van anderen dan van jezelf? Je hoeft het niet met me eens te zijn. Ik sta open voor andere inzichten. Om zelf van te leren en anderen te helpen met meer zelfliefde in hun leven. Deel je mening in een reactie onder dit artikel. Ik hoor het graag.

Hoe ging het verder met Sonja?

Een week na ons gesprek kreeg ik een appje. ‘Ondanks mijn koppigheid heb ik toch wat met het gesprek gedaan’, appt ze. ‘Ik heb sportkleding gekocht om hard te lopen, een gesprek geregeld met mijn leidinggevende om te kijken of het werk ook leuk kan zijn. En ik onderzoek de mogelijkheden om er poosje tussenuit te gaan’. Wow, dat was zo gaaf om te lezen! Sonja’s eerste stappen naar meer zelfliefde.

En ik…ik had niet gefaald. Ik had geleerd, dat is een positieve benadering. Ik keek milder naar mezelf. En dat is ook een stap naar meer zelfliefde.

Liefs 💛

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.