Ik werd mijn neus op de feiten gedrukt…

Met mijn bakje havermout zit ik aan de eettafel. Elke ochtend hetzelfde ritueel. Voordat ik ga eten pak ik mijn engelenkaarten en stel de vraag ‘Wat moet ik weten voor vandaag’? Ik schud de kaarten en zoals elke dag valt er een kaart uit. Vandaag is het ‘Vreugde’. En net als elke dag klopt het antwoord precies.

Kies het pad dat je de meeste vreugde geeft, staat in de handleiding bij de kaart. Ja zegt mijn hart, dat wil ik, luister naar mij. Oef, zegt mijn hoofd, kan dat wel, is dat wel verstandig, doe maar niet, luister naar mij.

Hoe eerlijk was ik naar mezelf?

Doe  vreugdevolle dingen, gewoon omdat je er blij van wordt. In mijn vorige blog ‘Hoe eerlijk durf jij te zijn naar jezelf?’ schreef ik hoe belangrijk het is om jezelf vreugde te gunnen. Heb je ‘m nog niet gelezen, klik dan hier.

Onbewust was er bij mij ingeslopen dat het vooral nuttig moest zijn wat ik deed. En investeerde ik alleen geld als het goed was voor mijn bedrijf of in samen leuke dingen doen met mijn lief. En niet in de Astrid die ik ben los van mijn rol als ondernemer of partner. Hierdoor ontzegde ik mij vreugde.

Ik schreef ook hoe ik op zoek ging naar dingen waar ik blij van word en deze ben gaan doen. En de energie ging weer stromen. Maar was dat werkelijk zo? Was ik wel eerlijk tegen mezelf? Tijdens een Shin Do cursus werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt.

De magie van Shin Do

Ehh…Shin Do, wat is dat vraag je je misschien af? Een Japanse vechtsport? Een of andere vorm van yoga? Ik had die vraag ook toen tegen met gezegd werd dat Shin Do goed voor mij zou zijn.

Shin Do is – kort gezegd – een wonderlijke en eenvoudige manier om je innerlijk kracht te versterken. Om in je eigen energie te blijven en te zorgen dat je niet ‘leegloopt’ in het contact met anderen. De innerlijke kracht wordt KI genoemd.

En dat is precies wat ik wil leren. Regelmatig voel ik mijn energie weglopen in contact met anderen. En voel ik me leeg en moe na een gesprek. Misschien herken je het wel. Ook wil ik sterker in mijn kracht staan. Dat ik bij mezelf blijf in het contact met anderen en me niet laat ‘wegblazen’ als iemand een andere mening heeft. En dat ik bij mezelf blijf in de dingen die ik doe, dat ik luister naar mijn hart en het vertrouwen voel om ’t te volgen.

Als je in je KI zit klopt alles, dan zit je in de flow. Je zit lekker in je vel, je voelt je krachtig en hebt meer energie. Zit je niet in je KI dan gaan de dingen moeizaam, voel je innerlijke onrust, je niet gehoord in contact met anderen of ervaar je dat een ander je ‘leegzuigt’.

80% van mijn dag sta ik niet in mijn kracht…

De cursus voldoet aan al mijn verwachtingen. Wow, wat krachtig is het om in KI te zijn en hoe eenvoudig om daarin te komen. Super praktisch om elke dag te gebruiken. En het mooie is, je kunt ook testen of je in KI bent. Je lichaam liegt niet. En daar beginnen voor mij de kwartjes te vallen.

We testen bij elkaar een gemiddelde dag. En wat blijkt…zo’n 80% van mijn dag ben ik niet in KI. 80%…ik ben geschokt en in de war. En ook weer niet. Want diep van binnen voel ik die innerlijke onrust. Voel ik dat er nog veel ‘moeten’ is op een dag. Veel ‘moeten’ in mijn bedrijf en veel ‘moeten’ privé.

Wat houd mij tegen vreugde te voelen?

We testen ook wanneer ik wel ik KI sta. Gelukkig bij heel veel dingen die – dat zal je niet verbazen – mij een blij gevoel geven. Waarom ik ze niet doe? Of niet vaak genoeg doe? Dat is een interessante en belangrijke vraag. Ik ga op onderzoek uit bij mezelf.

Als ik bij mezelf naar binnen ga ontdek ik al snel gedachten, conditioneringen, belemmerende overtuigingen en patronen:

➡️ De ‘eerst dit en dan dat’ gedachte. Je kent het vast wel. Eerst… meer geld, meer rust, meer ruimte, iets afmaken, de juiste mensen ontmoeten, noem maar op. En dan kan ik doen wat ik écht wil.

➡️ Een hele lijst met verwachtingen die ik heb over mezelf. Over mijn relatie, mijn werk, mijn leven. Door die verwachtingen maak ik het voorwaardelijk en beperk ik mezelf mijn gevoel van joy te volgen.

Want als ik doe waar ik blij van wordt dan gaat alles moeiteloos, toch? Dan leg ik weer een verwachting op mijzelf, namelijk dat als ik iets doe wat mij joy geeft, de dingen moeiteloos gaan. En je begrijpt, dan stroomt het niet. De kunst is om gewoon de dingen te doen waar ik blij van word, om er blij van te worden. Punt.

➡️Die steeds weer terugkerende saboterende gedachten die zeggen ‘is het wel zo verstandig van je doet’, ‘dat moet je niet doen’, ‘zo komt het nooit goed’, ‘luister naar wat anderen zeggen’ en ga zomaar door. Al die gedachten die mij juist weg willen houden bij de joy in mijn leven.

➡️ Blij zijn, vreugde voelen, dat kan niet zo makkelijk zijn, toch? Moet je daar niet eerst tig zelfhulpboeken voor lezen, coaching en therapie voor volgen?

➡️ Geld verdienen met alleen die dingen doen die mij het meest vreugde geven. Is dat niet te makkelijk? Daar komt mijn overtuiging om de hoek kijken dat je hard moet werken om geld te verdienen. Herkenbaar?

➡️ Mag het leven wel leuk en makkelijk zijn? Ah…dat is een interessante om verder te onderzoeken in mezelf.

➡️ En er is ook een saboteur die dolgraag wil dat dat alles blijft zoals het is. Want dat is veilig, dat ken ik, dat ben ik gewend. En het volledig kiezen voor het pad van de meeste vreugde is uit mijn comfortzone.

Kortom: ik mag aan de slag om dingen te veranderen als ik het anders wil. En dat wil ik. Met liefde en zachtheid 🙂.

Het is niet zo dat ik de dingen die ik nu doe niet leuk vind of dat ik niet blij ben. Vergelijk ik mijn leven met 8 jaar geleden, toen ik een burn-out had, dan heeft het gevoel van leegte dat ik toen had plaatsgemaakt voor een gevoel van liefde, vreugde en dankbaarheid. Ik heb al vele stappen genomen op mijn pad naar het volgen van mijn hart.

Het is net alsof ik in mijn reis naar zelfliefde steeds weer een stukje dieper kijk in mezelf. Een stukje dieper naar wie ben ik, wat ik wil, wat mijn pad is. En dat vreugde de gids is op die reis.

Geïnspireerde actie zet joy in beweging

Zelfliefde is de vreugde in jezelf ontdekken en laten stromen. En ik besluit: ik ga het aan. Door bij mezelf de weg naar binnen te gaan. Met nieuwsgierigheid onderzoeken welke muren ik opgebouwd heb rondom vreugde om deze vervolgens af te breken. En door kleine stappen te nemen op het pad van de meeste vreugde. Hoe? Door actie te ondernemen.

Geïnspireerde actie zet joy in beweging.

Na mijn vorige blog heb ik het daar laten liggen. Ik mailde de yogaschool voor een proefweek, ik kreeg geen antwoord en liet het erbij. Ik appte een vriendin om binnenkort af te spreken voor een creatieve dag samen, maar plande geen datum.

Dus ik ondernam actie. Nu echt. Ik belde de yogaschool en heb inmiddels 3 yogalessen gevolgd. Ik sprak een datum af voor een creatieve dag, kocht waterverfspullen en mijn eerste les waterverf heb ik gehad. Wat was dat een heerlijke dag. En het bleef niet bij de ene dag, regelmatig pak ik nu mijn waterverf spullen, gewoon omdat ik er blij van word.

En in mijn werk? Ik had allerlei plannen die maar niet van de grond kwamen. Nu begrijp ik waarom. Ik stond niet in mijn KI. En heel eerlijk…het voelde als een opluchting om dat te ontdekken. Ik zat in een tunnel van ‘hoe het moet’. Daar stap ik uit. Wat ik wel ga doen? Dingen waarbij ik in mij KI sta: schrijven, inspireren, mensen helpen met zelfliefde en relaties,  meditaties maken, spreken, schilderen, tekenen en alles wat er nog meer op mijn pad komt. Hoe? Op een manier die mij joy geeft. Ik vertrouw erop dat de vorm vanzelf ontstaat, sterker, die is er al.

Wat geeft jou het gevoel dat je leeft?

In mijn vorige blog stelde ik je de vraag ‘Wat geeft jou het gevoel dat je leeft?’. Heb je deze vraag nog niet beantwoord voor jezelf, doe het alsnog. En onderzoek wat jou tegenhoudt om het pad van de meeste vreugde te volgen. Als je dat weet, kun je de muren rondom vreugde afbreken en kom je steeds dichter bij jezelf. Bij een leven waarin jij in je kracht staat en de vrijheid voelt om te zijn wie je bent en te doen wat je écht wilt.

Wil je met mij sparren?

Heb je na het lezen van dit blog behoefte om met mij te sparren over wat jij nodig hebt om jouw pad van de meeste vreugde te volgen? Meld je dan aan voor een gratis ‘Zelfliefde-sessie’.

In deze sessie onderzoeken we waar jij nu tegenaan loopt, geef ik je tips hoe je daarmee om kunt gaan en ontdek je welke simpele stap jij nu al kunt zetten. Denk jij, ja dat wil ik! Stuur dan hier een mail en ik neem contact met je op om het gesprek in te plannen.

Ik kijk er naar uit je te spreken.

Liefs 💛,

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.