Ik stop ermee 💔

Ik stop ermee!

Na 3 weken vakantie kom ik uitgeput terug. De tranen lopen over mijn wangen. Dit is niet hoe ik mijn vakantie had voorgesteld.

Ik leer anderen over zelfliefde. Hoe belangrijk dat is. Dat een liefdevolle relatie met je partner begint met een liefdevolle relatie met jezelf. Ik heb er zelfs een  superleuke relatieweek over gemaakt.

En nu raak ik mezelf kwijt deze vakantie. Val ik in mijn oude valkuilen. Rekening houden met anderen, maar niet met mezelf. Mezelf aanpassen. Onvoldoende grenzen stellen. Wat is er gebeurd met mijn zelfliefde?

Ik stop met mijn werk, zeg ik tegen mijn lief na de vakantie. Hoe kan ik anderen leren over zelfliefde als ik het niet eens bij mezelf kan?

Een overdreven reactie? Zeker. Maar als je zoals ik in een negatieve spiraal zit, totaal overprikkeld en moe bent, voelt het echt zo. Dan komt mijn ‘drama-saboteur’ bovendrijven.

Natuurlijk stop ik niet

Een dag later, als alles wat gezakt is en ik weer in mijn eigen bed heb geslapen, weet ik: natuurlijk stop ik niet.

Omdat ik zelf zo goed weet hoe het is om jezelf kwijt te raken, om niet in je kracht te staan, je grenzen te overschrijden, de verbinding met je partner niet voelen, kan ik anderen juist goed helpen. Want ik weet hoe je je dan voelt en ik weet hoe je terugkeert bij jezelf, jezelf herpakt en doorgaat. En die liefdevolle relatie krijgt jezelf en je partner.

Ik wil niets liever dan jou inspireren

Waar ik voorheen de verbinding met mezelf niet kon vinden, heb ik deze in een paar dagen weer terug. En soms in een paar uur of minuten. Door alles wat ik de afgelopen jaren geleerd heb toe te passen. En dat is zo waardevol.

Ik wil niets liever dan jou inspireren en leren hoe jij dit ook kunt doen als je in een situatie zit zoals ik tijdens mijn vakantie. Hoe jij in je kracht staat, helemaal oké bent met jezelf en vanuit die kracht en zelfliefde de verbinding met je partner aangaat.

Ik weet dat ik niet de enige ben

Zoveel – met name vrouwen – die ik spreek zijn heel goed in het zorgen voor de ander, in zichzelf wegcijferen, in het zoeken van liefde bij de ander. Herkenbaar? Terwijl de liefde – de liefde die onvoorwaardelijk en in overvloed voor jou beschikbaar is – in jezelf zit. En zelfliefde is de weg naar deze onvoorwaardelijke liefde.

Wat er gebeurde tijdens de vakantie

Kort gezegd:

Te veel mensen, te veel drukte, te veel geluid, te veel gedoe, te veel moeten.

Te weinig rust, te weinig stilte, te weinig natuur, te weinig tijd en ruimte voor mezelf, te weinig ontspanning en plezier.

De balans was weg, mijn batterij was leeg

We gingen naar Bulgarije. Het land waar mijn lief vandaan komt. Hij vindt het heerlijk om veel mensen om zich heen te hebben, familie en vrienden te ontmoeten. Ik hou juist van samen zijn, rust, natuur, stilte, niet teveel mensen en vooral niets moeten. Je laten verrassen door wat de dag brengt. Extrovert vs introvert.

De verschillen zijn oké zolang er een goede balans is. Ik hou echt van andere mensen, maar ik heb het nodig om alleen te zijn. Als de voor mij zo waardevolle tijd voor mezelf ontbreekt kan ik niet opladen. Dan ben ik niet de beste versie van mezelf. De tijd om op te laden had ik niet, of beter gezegd, nam ik niet. Het gevolg, mijn batterij was leeg en ik raakte uitgeput.

En er was ook winst

Ik was me ervan bewust wat er gebeurde in mezelf. Ik ben met mijn aandacht bij mezelf gebleven. En heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn schaduwkant aan te kijken.

Tijdens de vakantie las ik het boek ‘De verboden vrouw’ van Pamela Kribbe. Met zelfliefde als belangrijk thema (hoe kan het ook anders 😀). Zelfliefde is ook je eigen schaduw herkennen en onder ogen zien, las ik. Er zonder oordeel naar kijken, er geen goed of slecht opplakken. Emoties toelaten en beseffen wat je écht voelt. Alleen zo kun je je jezelf goed leren kennen. Alleen zo kun je licht laten schijnen op je schaduwkant.

Ik heb mijn schaduwkant onder de loep genomen

Die schaduwkant van mij was duidelijk zichtbaar. In plaats deze weg te drukken of te verbergen ben ik ‘m gaan onderzoeken.

Dat was waardevol. Natuurlijk ken ik deze kant van me, maar ik wil het niet zien. Ik plak er het etiket slecht op. Ik druk het weg, ga in de weerstand, ben er boos op en daarmee ontken ik een stuk van mezelf.

Door anders naar mijn schaduwkant te kijken mag het er zijn. Het wordt niet groter, er zit geen oordeel op, het is er gewoon. En natuurlijk gaan er 1001 gedachten voorbij dat het NIET oké is. Maar die bedank ik, want als ik meer zelfliefde wil, heb ik ook deze kant te zien en te accepteren.

Wat ik zag

Wat zag ik in mijn schaduwkant: frustratie, teleurstelling, irritatie, eenzaamheid, boosheid (op mezelf en anderen), slachtoffergevoel, een kort lontje, cynische opmerkingen, machteloosheid, verdriet, een knoop  in mijn buik en ik trek mijn muren op rond mijn hart. Ik sluit me compleet af voor mezelf, mijn lief en anderen.  

Dit is ook een deel van mij. En het mocht er zijn. Als iets een winst is van de vakantie is het dat wel. Dat ik het bewust ben aangegaan. Dat ik bewust was wat er met me gebeurde, dat ik me kwijtraakte, dat ik even niet de handvatten had om me direct terug te pakken en dat ik de moed had om mijn schaduwkant aan te kijken.

Het verandert niet dat ik uitgeput was na de vakantie en mijn destructieve zelf naar boven kwam. Degene die zegt ‘ik stop ermee’. Ook die is er en ook die heb ik aangekeken.

Was het de leuke, ontspannen vakantie waar ik naar verlangde? Nee, die werd het niet. Wel een leerzame vakantie. Soms is een nare ervaring nodig om verder te groeien.

Zelfliefde gaat niet vanzelf

Het pad naar zelfliefde is geen geplaveid pad. Het gaat met hobbels, bochten, kruisingen, bergtoppen, dalen, afgronden en soms is het mistig of het pad niet zichtbaar. Maar nu nog steeds zeg ik dat het pad het waard is om te bewandelen.

En mijn relatie?

Misschien vraag je je af, hoe zit het met je relatie? Die gaat super goed. Sterker de relatie met mijn lief is verdiept.

Een schaduwkant van mij is ook dat ik mijn lief van dit alles de schuld kan geven. Hij zorgt niet goed voor mij, hij verpest mijn vakantie, dat soort gedachten. Die heb ik direct getackeld deze vakantie. Ik heb het bij mezelf gehouden.

Mijn lief wil ook zorgen voor iedereen, ook voor mij. Maar als ik niet kan aangeven wat ik nodig heb, als ik mezelf afsluit, mijn grenzen niet aangeef, weet hij ook niet wat te doen. Behalve liefde geven en dat is wat hij elke dag doet.

Ik neem hem niets kwalijk, ik neem ook mezelf niet kwalijk. Het is zoals het is en ik heb er veel van geleerd. Uiteraard hebben we er over gesproken en weten we dat we het een volgende keer anders doen en hoe dit anders eruit ziet.

Hoe heb ik mezelf herpakt?

Wil je weten hoe ik terug bij mezelf keerde, mezelf herpakt heb en ben doorgegaan toen ik weer thuis was? Want ja, die schaduwkant mag er zijn, maar het licht mag ook weer volop schijnen 🌟. Daar vertel ik je over in mijn volgende blog.

Herken je je in mijn verhaal en wil je ook leren hoe je met zelfliefde in je kracht staat in je leven en je relatie? Doe dan mee aan de ‘Summer of Love’ Relatieweek.

Het woord love geschreven op hout

In 7 dagen ontdek jij jouw behoeften, wensen en verlangens in je relatie. Je leert op een liefdevolle manier grenzen stellen en minder streng zijn voor jezelf. Je zet jezelf centraal en daarmee een eerste stap naar meer zelfliefde en een gelukkige en liefdevolle relatie met jezelf en je partner.

Zeg ‘Ja’ tegen jezelf en meld je nu hier aan voor de ‘Summer of Love’ Relatieweek.

Ik kijk er naar uit je te zien in de Relatieweek.

Liefs 💛,

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.