Ik faalde als coach

‘Hou je van jezelf?’ vraag ik aan Sonja. Ik schrik van mijn vraag. Ik begeef me op glad ijs. Sonja zit met haar armen en benen over elkaar. Haar linkerbeen gaat steeds harder heen en weer. Haar weerstand is duidelijk.

‘Waarom is dat belangrijk?’, vraagt Sonja. ‘Ik hou van mijn man, mijn kinderen. Daar geef ik mijn liefde aan. Als zij gelukkig zijn ben ik gelukkig’. Koppig houdt ze vol dat ze geen reden ziet om van zichzelf te houden.

Ik krijg het warm en voel me onzeker. Sonja’s vraag is precies de vraag waar ik bang voor was. Ik heb namelijk geen idee waarom het belangrijk is om van jezelf te houden.

Terug in de tijd

Het is 6 jaar geleden. Ik volg een coachopleiding. Na een burn-out besluit ik dat ik wil gaan doen waar ik blij van word. Wat dat precies is weet ik nog niet. Wel weet ik dat ik mensen wil helpen. De coachopleiding is een eerste stap. Jarenlang werkte ik als jurist. Zat ik in mijn hoofd. Nu leer ik voelen en mezelf ontdekken. Een nieuwe wereld gaat open.

Voor de coachopleiding moet ik oefenen. Sonja wil meewerken. Ik vind het spannend. Zit in mijn perfectionistische zelf en wil geen fouten maken.

In het gesprek merk ik dat Sonja vooral aan het zorgen is voor haar man en kinderen. Haar werk doet ze om geld te verdienen, maar voldoening haalt ze er niet uit. Sporten en iets voor zichzelf doen schiet er bij in. Omdat er iemand is die moet koken, de boodschappen haalt, het huis schoon maakt of de kinderen van school haalt. Ze doet het met liefde zegt ze. En toch is er een onderliggend sluimeren van ‘er is toch meer dan dit?’. Maar daar wil ze niet naar toe.

Ik faalde als coach

Dan stel ik de vraag ‘hou je van jezelf?’. Het floept eruit voordat ik erg in heb. Waarom ik ervan schrik? Ik lees in boeken dat het belangrijk is om van jezelf te houden, alleen voel ik het niet en kan ik er geen woorden aan geven. Ook ik vind het belangrijker dat anderen gelukkig zijn. Haar vraag waarom liefde voor jezelf zo belangrijk is kan ik niet beantwoorden. Ik trek mijn conclusie: ik faal als coach. Het is duidelijk…zelfliefde is bij mij nog ver te zoeken 🙂.

Jarenlang was ik gericht op anderen

Mezelf aanpassen, wegcijferen, dingen doen waarvan ik denk dat anderen van me verwachten, naar goedkeuring en waardering zoeken. Jarenlang was ik gericht op anderen. Waarom? Om aardig gevonden te worden, om erbij te horen, om sociaal te zijn. Omdat ik dacht dat dat de manier was om liefde en verbinding te voelen.

Ik haalde mijn gevoel van ertoe doen uit wat anderen van mij vonden. Ik verwachtte dat mijn partner mijn gemis aan liefde opvulde. Mijn verlangen naar liefde en verbinding zocht ik buiten mezelf.

Ik liep voor de zoveelste keer vast

En kreeg ik de liefde en de verbinding waar ik naar verlangde? Nee, keer op keer raakte ik mezelf kwijt. Totdat twee jaar geleden mijn ogen geopend werden door een coach. Voor de zoveelste keer liep ik vast in mijn relatie, mijn werk, mijn leven. ‘Je kunt pas liefde geven als je het overhebt. Dat betekent eerst goed voor jezelf zorgen. Onderzoek je wensen en verlangens op het gebied van relaties, gezondheid, werk, wonen enz. Ervaar ze, bespreek ze, zet om in actie en realiseer ze. Jouw wensen en verlangens zijn minstens zo belangrijk als die van anderen’.

Mijn ogen werden geopend

Het kwartje viel. Deze zinnen zorgden voor een radicale omslag in mijn leven. Vanaf dat moment zette ik de relatie met mezelf op de eerste plek. Ik realiseerde me dat ik de liefde en verbinding die ik zocht niet buiten mezelf, maar in mezelf moest zoeken. Ik ging op reis om de verbinding met mezelf opnieuw te maken. Zelfliefde is daarvoor de sleutel.

Met alles wat ik ontdek tijdens mijn reis kan ik Sonja nu vertellen waarom het belangrijk is om van jezelf te houden. En niet alleen Sonja, ook jou en iedereen die een leven wil geïnspireerd door liefde, plezier en verbondenheid. Waar je de vrijheid voelt om te zijn wie je bent en de relaties en het leven creëert die jij écht wilt.

Ik schreef er drie blogs over. Dit is mijn eerste blog, waarin ik schrijf wat zelfliefde is. De 7 redenen waarom zelfliefde een must is ontdek je in mijn tweede blog. En het derde blog geeft antwoord op de vraag of je meer van anderen kunt houden dan van jezelf.

Wat ik schrijf zijn mijn ervaringen en ontdekkingen over zelfliefde tot nu toe. Je hoeft het niet met me eens te zijn. Laat je inspireren door deze blogs. Bepaal wat zelfliefde voor jou is en ontdek welk verschil meer zelfliefde voor jou maakt.

Wat is zelfliefde

Zelfliefde is 100% ja zeggen tegen jezelf. Je houdt van jezelf en accepteert jezelf precies zoals je bent. Je neemt jezelf  serieus. Je vindt jezelf waardevol. Je bent trouw aan jezelf en handelt daarnaar. Zelfliefde opent je hart, de poort naar onvoorwaardelijke liefde.

Zelfliefde betekent inzicht krijgen in wie je echt bent. Jezelf ten volle ontmoeten. Je mooie kanten en je schaduwkanten zien en omarmen. Er zonder oordeel naar kijken, zonder er goed of slecht op te plakken. Het betekent ook inzicht krijgen in de muren die je rondom je hart hebt opgebouwd met overtuigingen, conditioneringen en patronen en deze stap voor stap afbreken.

Zelfliefde vraagt de bereidheid om jezelf werkelijk te begrijpen, loslaten wat losgelaten mag worden, helen wat geheeld mag worden en vergeven wat vergeven mag worden. Alle maskers wegdoen en je pure zelf zijn.

Zelfliefde vraagt om zachtheid, vriendelijkheid en compassie. Zelfliefde is de vrijheid voelen om te zijn wie je echt bent en daarvoor staan. Je houdt van jezelf. De liefde van anderen is geen vereiste en het doet er niet toe wat anderen van je denken. Omdat je weet dat je waardevol bent.

Zelfliefde is een proces

Zelfliefde gaat niet vanzelf. Het is niet zo dat je besluit om van jezelf te houden, je met je vingers knipt en het is er. Zelfliefde is een proces en het gaat stap voor stap. Het is ook geen geplaveid pad dat je loopt. Het gaat met hobbels, bochten, kruisingen, bergtoppen, dalen, kuilen, afgronden en soms is het pad niet zichtbaar. Zelfliefde kun je leren Ik zie het als een reis, een avontuur waarbij ik me laat vergezellen door lichtheid, humor, liefde en zachtheid.

Ervoor kiezen om helemaal jezelf te zijn en daarvoor gaan staan vraagt om moed.Maar het is een reis die meer dan de moeite waard is. Waarom die reis de moeite waard is? Daarover vertel ik je in mijn volgende blog. Dan geef ik je de 7 redenen waarom zelfliefde een must is.

Zoals ik eerder schreef, dit zijn mijn ervaringen en ontdekkingen over wat zelfliefde is. Voor jou kan dat wat anders zijn. Ik sta open voor opmerkingen, aanvullingen en nieuwe inzichten. Om zelf te leren en anderen te inspireren.

Ik ben dan ook nieuwsgierig naar jou 🙂. Wat betekent zelfliefde voor jou? Wat is jouw grootste struggle met zelfliefde? Typ het in hieronder in een reactie. Ik kijk uit naar je antwoord.

In mijn volgende blog geef ik je de 7 redenen waarom zelfliefde een must is. Dus hou mijn blog in de gaten.

Liefs 💛

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.