Ik ben een complete mislukking

Ik ben een complete mislukking.

Ik kan dit niet.

Zie je wel, je hebt niets aan mij.

Ik zie er weer eens niet uit vandaag.

Dit was echt heel stom van mij.

Ik haat mezelf als ik dit doe.

Au…dat doet zeer als ik deze woorden opschrijf. Woorden die ik tegen mezelf zeg. Niet één keer, nee heel vaak. Mezelf bekritiseren, veroordelen, afwijzen, negatief praten over mezelf.

Ik dacht dat het normaal was

Tot een aantal jaar geleden was dit de manier hoe ik praatte tegen mezelf. Niet heel vriendelijk op z’n zachts gezegd. Ik was hard en streng voor mezelf. Mijn innerlijke criticus had het vaak voor het zeggen. En eerlijk gezegd…ik vond het heel normaal. Ik wist niet beter dan dat dat stemmetje in mijn hoofd dat mij voortdurend veroordeelde en bekritiseerde normaal was.

Heb jij ook zo’n stemmetje dat jou veroordeelt en bekritiseert?

Zo ja?

STOP DAAR DIRECT MEE!

De kracht van woorden

Woorden hebben een enorme kracht. Woorden kunnen kwetsen. Je kunt er anderen mee kwetsen, en ook jezelf. Hoe jij over jezelf praat, heeft direct gevolg voor hoe jij je voelt en gedraagt. Voor wat jij vindt van jezelf. En dat straal je bewust of onbewust uit naar de buitenwereld.

In zijn boek ‘De boodschap van water’, heeft Dr. Masaru Emoto wetenschappelijk bewezen dat gedachten en gevoelens de fysieke realiteit beïnvloeden. Hij heeft verschillende woorden, gedachten en emoties getest op bevroren watermonsters.

Emoto ontdekte dat water dat is bewaard in flessen met op het etiket woorden als ‘liefde’, ‘dankbaarheid’, ‘dank je wel’, ‘ik hou van jou’, prachtige, stralende kristallen opleverde.

Het water in de flessen met daarop de woorden ‘ik haat jou’, ‘jij dwaas’, ‘jij maakt me ziek’, had lelijke, misvormde kristallen die uit elkaar vielen en verwrongen waren.

Als je bedenkt dat jij voor zo’n 70% uit water bestaat, kun je je indenken wat voor invloed woorden die je tegen jezelf zegt hebben op je eigen lichaam.

Zelfliefde is vriendelijk zijn voor jezelf, zacht zijn voor jezelf

Ik ontdekte dat het veroordelende, bekritiserende stemmetje helemaal niet normaal was in mijn hoofd. Sinds ik de afgelopen jaren de weg naar binnen heb gemaakt, naar verbinding met mezelf, kijk ik op een nieuwe manier naar mezelf. Ga ik op een andere manier met mezelf om.

Zelfliefde is vriendelijk zijn voor jezelf, zacht zijn voor jezelf.

Ik nam een besluit

Ik nam een besluit. Ik weiger negatief te praten over mezelf. Ik praat positief en begripvol.

Lukt dat altijd? Nee, zeker niet. Dat bekritiserende, veroordelende stemmetje komt nog regelmatig langs. Ik hoor het, ben me ervan bewust en zeg vervolgens tegen mezelf ‘het is oké’. Ik begrijp wat er gebeurt en veroordeel mezelf er niet om.

En jij?

Welke woorden zeg jij tegen jezelf? Zijn het vriendelijke, stimulerende woorden? Of juist bekritiserend, veroordelend en negatief?

Maak vandaag met jezelf het commitment dat je de komende week weigert negatief te praten over jezelf. Praat alleen positief. Geef jezelf complimenten, schouderklopjes, schrijf lieve briefjes aan jezelf, benoem elke dag 3 dingen die je goed hebt gedaan en waar je jezelf dankbaar voor bent.

En ontdek wat dit met je doet. Hoe voel je je na die week? Hoe gedraag je je naar jezelf? Naar anderen? Hoe reageren anderen op jou? Ik ben benieuwd. Laat het me hieronder weten in een reactie?

Liefs 💛,

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.