Hoezo ingewikkeld je relatie te onderhouden? In 5 minuten kan er veel veranderen

Ik wil dit niet meer, zegt Anne tegen mij.

We leven samen in een huis, maar het voelt meer als broer en zus. We spreken elkaar nauwelijks. De momenten dat we samen zijn, is de laptop onze grote vriend.

Een doorsnee werkdag uit het leven van Anne en Raymond

5.50 uur: De wekker gaat. Raymond staat op, gaat douchen en ontbijten. Anne blijft nog even liggen, haar dag begint om 7 uur. Als Anne in haar ochtendjas naar de badkamer loopt, geeft Raymond haar al bellend een kus. Doei, fijne dag, zegt Anne, maar dat hoort hij al niet meer.

9.00 uur: Anne klapt haar laptop open en haar werkdag start.

13.00 uur: Anne belt naar Raymond. Wil jij de boodschappen doen vandaag? Raymond heeft geen tijd. Anne zucht…oké dan regel ik het wel.

19.00 uur: Anne kookt pasta carbonara, Raymond komt binnen. Ze geven elkaar snel een kus. Raymond met een schuin oog naar zijn telefoon om een appje te lezen. Anne naar de pasta, die aan het overkoken is.

Wie doet morgen de boodschappen? Wie belt Ziggo, want het bereik is waardeloos? Wanneer spreken we met mijn ouders af? De onderwerpen die Anne en Raymond bespreken tijdens het eten. De vraag ‘Hoe gaat het echt met jou’ is al lang niet gesteld.

En dan is het weer 10 voor 6… de wekker gaat…een nieuwe dag begint.

20.00 uur: Na het eten duiken ze beiden achter de laptop. Om 22.00 uur klapt Raymond zijn laptop dicht, geef Anne snel een kus en gaat naar bed. Anne wil haar hoofd leegmaken en kijkt nog een aflevering van The Real Housewifes. Om 23.00 uur gaat ze naar bed. Als Anne het bed in stapt slaapt Raymond al.

Hoe lang kan dit goed gaan?

Alle romantiek en gevoel van samen is verdwenen, zegt Anne. We zijn gek op elkaar, maar door de drukte en het dagelijks leven verliezen we elkaar uit het oog. Dat vind ik lastig. Hoe lang kan dit goed gaan?

Anne en Raymond zijn niet de enige

Stellen zoals Anne en Raymond spreek ik regelmatig.

‘Waar herken jij jezelf het meest in?’ was een vraag in mijn enquête vorige maand. Het antwoord ‘Mijn partner en ik hebben het allebei druk en leven steeds meer langs elkaar heen’ staat in de top 3.

In 5 minuten kan er veel veranderen

Herken jij je in het verhaal van Anne en Raymond?

Met een paar simpele veranderingen kun jij de romantiek en het gevoel van samen weer terugkrijgen in je relatie?

Door kleine dagelijkse dingen net iets anders te doen, voel je wel de connectie met je lief. En het kost maar 5 minuten per dag!

? Kus met aandacht

De ‘goedemorgen kus’, ‘tot ziens kus’, ‘hallo kus’ en ‘welterusten kus’. Als je deze geeft – zo niet, begin daar direct mee! – doe het met bewuste aandacht.

Kijk je lief in de ogen, voel de lippen en geef een goede kus. Ben met je aandacht bij je partner, niet bij je telefoon, je volgende afspraak of een mail die beantwoord moet worden.

Laat de kus minimaal 6 seconden duren (totaal 24 seconden per dag).

? Geef een compliment

Wat staat die blouse je mooi, je hebt heerlijk gekookt, ik ben trots op je, ik ben blij je te zien. Geef je partner een compliment.

En krijg je een compliment, ontvang het dan. Zeg dank je wel of geef een knuffel.

Duurt zo’n 10 seconden.

? Geef een goede warme knuffel

Niet zo’n snelle knuffel om ‘hallo’ of ‘tot ziens’ te zeggen. Nee, een échte knuffel van hart tot hart. Sla je armen om elkaar heen, houdt elkaar stevig vast.

Doe dat 30 seconden.

? Vertel je partner elke dag 1 ding die je waardeert in hem of haar.

Ik waardeer dat je zo lekker voor me kookt, heerlijk zo’n knuffel, dat had ik net nodig, ik waardeer het dat je er altijd voor bent. Ontvang de waardering.

Kost zo’n 2-3 minuten.

? App een lief berichtje

Laat je lief gedurende de dag weten dat je aan hem of haar denkt. Stuur een lieve tekst, een hartje ❤️, een kus ? of een andere lieve emoji over de app.

Als je snel typt kost het nog geen halve minuut.

Eén voorwaarde

Je telefoon heb je hier echt niet bij nodig. Oké bij het laatste moment wel, maar het idee is dat je op dat moment niet samen bent.

Ben je wel samen, zorg dat je je telefoon weglegt. En andere dingen die afleiding geven. Geef je lief bewust volledige aandacht. Daarin zit de magie.

5 alledaagse momenten, het kost je zo’n 5 minuten per dag en het maakt een groot verschil.

Relatiecheck na invoering van deze 5 minuten

Deze paar minuten per dag veranderen je relatie positief. Een korte relatiecheck:

Verbinding met je partner?  ✅

Warme gevoelens stromen in je buik? ✅

De romantiek bloeit op? ✅

En Anne en Raymond?  Ze zijn nog steeds druk, maar door bewuste aandacht voor deze kleine momenten per dag leven ze weer als geliefden samen. Ik voel weer de kriebels in mijn buik als we elkaar kussen en knuffelen, zegt Anne. Onze relatie is positief veranderd.

En jij?

Met welke kleine momenten kun jij je relatie verbeteren?

Typ je het in een reactie onder dit artikel?

Ontdek zelf hoe je in een paar minuten per dag je relatie positief verandert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.