Hoe kritiek mijn relatie veranderde…in positieve zin!

Zeg jij wel eens woorden als ‘nooit’ of ‘altijd’ tegen je lief om je frustratie te uiten?

‘Je ruimt nooit de was op’. ‘Je bent altijd druk met je werk’. ‘Je zegt nooit wat zit je haar mooi als ik naar de kapper ben geweest.’

Je weet dat het niet helpt. Dat het alleen maar weerstand oproept bij je lief. Je denkt bij jezelf… ‘hou je in, niet zeggen, het kan ook op een andere manier’…maar je frustratie is sterker en dan bam… voor je het weet is het eruit. Het gevolg: je belandt weer in die eeuwige discussie met je lief die je ondertussen wel kunt dromen.

Natuurlijk helpt je lief je wel eens in het huishouden, of doen jullie dingen samen en vind je lief je haar mooi zitten (als je ernaar vraagt ?). Alleen mis je iets. Je hebt meer nodig om je geliefd te voelen.

We doen nooit iets samen!

Ik ben eerlijk…ik gebruik woorden als nooit en altijd als ik gefrustreerd of boos ben op mijn lief.

We kenden elkaar net, waren super verliefd en woonden zo’n 3 maanden samen. Daar zat ik dan, ’s avonds thuis op de bank te wachten tot hij thuiskwam. De pan met pasta stond al af te koelen op het fornuis, toen ik om 20.30 uur eindelijk de sleutel in de voordeur hoorde.

pan met pasta en andere ingrediënten.

‘Je bent altijd laat thuis’. ‘We doen nooit iets samen’. Niet het welkom dat mijn lief verwachtte.

Ik ben happy en toch mis ik iets…

Ik schrik ervan als ik het mezelf hoor zeggen. Ik begrijp mezelf niet. Ik ben zo happy met hem. En toch voel ik ook frustratie omdat ik wat mis. Ik had me zo verheugd op lange avonden samen doorbrengen met de liefde van mijn leven.

‘Ik wil elke dag 24/7 bij je zijn’, zei mijn lief toen we elkaar net kenden. Ik kon mijn geluk niet op. Natuurlijk weet ik dat dat 24/7 niet kan. Ik wil het niet eens. Ik ben erg gehecht aan tijd voor mezelf. Maar met een avond die pas begint om 20.30 uur was ik niet blij.

Mijn lief begreep er niets van. ‘We zijn toch vaak samen thuis?’ Is zijn verbaasde reactie.

Tuurlijk, daar heeft hij gelijk in. Dat hij altijd laat thuis is en we nooit iets samendoen is veel te stellig. Maar als we samen thuis zijn, zitten we op de bank en kijken Narcos op Netflix of zijn we aan het werk. Dat is niet wat ik bedoel.

Tv met daarop netflix en een hand met een afstandsbediening

Ineens valt het kwartje…mijn kritiek was een roep om liefde

Het kwartje valt als ik het boek ‘De 5 talen van de liefde’ van Gary Chapman lees.

Het tegenovergestelde van wat jou het meeste pijn doet, is waarschijnlijk je liefdestaal, lees ik.

Nu snap ik het! Ik voelde pijn omdat we – in mijn ogen – weinig samendeden. Mijn kritiek was een roep om liefde! Ik had namelijk ontdekt dat mijn liefdestaal samen zijn is.

Dit is op te lossen!

Er viel een last van mijn schouders. Want dit konden we oplossen! Ineens begreep ik mijn kritiek. Begreep ik waarom mijn lief een ander beeld heeft van samen zijn dan ik. Waarom dit zo belangrijk is voor mij en minder voor hem.

Om liefde te voelen heb ik nodig dat we samen praten, samen wandelen, samen een grote haver cappuccino ☕️ drinken bij ons favoriete koffiezaakje, lekker uit eten gaan. Dat de telefoon op stil staat, we elkaar aankijken en luisteren naar elkaar.

Kop koffie, 2 handen, roze nagellak
Stel met cappucine, kop koffie, handen in elkaar

Mijn lief heeft lichamelijk contact nodig om liefde te voelen. Elkaar een knuffel geven, hand in hand lopen, tegen elkaar aanzitten op de bank, even aanraken als we langs elkaar heen lopen.

Leer elkaars taal spreken

We spreken allebei een andere taal en leren elkaars taal spreken. Het is zo fijn dat we elkaar nu begrijpen en weten wat de ander nodig heeft om zich geliefd te voelen. We checken regelmatig even bij elkaar of ons ‘liefdesmandje’ nog vol is.

Als ik sneller geïrriteerd ben, ik mezelf weer ‘altijd’ of ‘nooit’ hoor zeggen (want ja…dat doe ik nog steeds wel eens ?), weet ik dat we meer aandacht moeten geven aan samen zijn en dat doen we dan ook. Zo blijft onze liefde bloeien.

En jij…welke kritiek uit jij naar je lief?

Ben jij iemand die – net zoals ik – uit frustratie de woorden nooit of altijd zegt tegen je lief?

Vraag jezelf dan af: Wat wil ik écht zeggen met deze woorden? Welke liefdestaal hoort er bij mijn kritiek?

Hoor je jezelf bijvoorbeeld zeggen: ‘Je neemt nooit een cadeautje voor me mee’. Dan is cadeaus krijgen misschien je liefdestaal.

Of zeg je wel eens: ‘Je geeft me nooit een compliment’. Jouw liefdestaal is dan wellicht positieve woorden.

‘Ik moet alles alleen doen, je helpt me nooit eens met het huishouden’. Is dat herkenbaar? Dan kan het goed zijn dat dienstbaarheid je liefdestaal is.

Of ‘Ik krijg nooit een knuffel van je’. Deze kritiek kan erop duiden dat lichamelijk je liefdestaal is.

Wat zegt jouw kritiek over je liefdestaal? Laat je het me het weten in een reactie onder dit artikel?

Wat als je geen kritiek uit en toch wilt weten wat jouw liefdestaal is?

Kritiek uiten is 1 manier om achter je liefdestaal te komen.

Ben jij niet iemand die kritiek uit? En wil je wel weten wat jouw liefdestaal is? In mijn blog volgende week deel ik met je hoe je nog meer kunt ontdekken wat jouw liefdestaal is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.