Hoe ik de de liefde weer terugvond

Het was heftig…

Heel eerlijk…ik vond het heftig de afgelopen weken. Ik had niet verwacht dat deze periode zo’n weerslag zou hebben op mijn relatie. Ik dacht dat deze crisis misschien een hobbeltje zou zijn, maar het werd voor mij een hobbel.

Mensen zeggen wel eens tegen mij, jij als relatiecoach zal wel een perfecte relatie hebben. Jazeker, ik heb een heerlijke relatie met mijn lief en we houden super veel van elkaar. Maar ook ik ben maar een mens ? en heb mijn mindere periodes in mijn relatie. De afgelopen weken was zo’n periode. Het liep op z’n zachts gezegd niet heel soepel tussen mijn lief en mij.

Ineens de hele dag op elkaars lip

Ik had moeite met de hele situatie. Ineens zaten mijn lief, zijn 2 zoons van 8 en 16 en ik hele dagen op elkaars lip op 80 m2. Geen plek voor mezelf. Mijn werkplek is de eettafel in de woonkamer. Een woonkamer met geluid van muziek, tv en ipad, terwijl ik het beste werk in stilte. De jongste heeft elke ochtend school en is kampioen afleiding zoeken ? en heeft dus begeleiding nodig.  Daardoor doe ik veel minder aan mijn werk dan ik zou willen (terwijl ik zoveel ideeën heb om juist nu de wereld in te brengen).

Daar kwam bij dat mijn lief en ik verschillend over de situatie dachten wat zorgde voor flinke discussies. We kwamen er samen niet uit. Elke keer belandden we weer in dezelfde discussies. Het schoot niet op en het werd er niet gezelliger door.

Kortom, ik voelde me behoorlijk gefrustreerd. Ik had een kort lontje en bij het minst of geringste kon ik ontploffen. Daar hou ik helemáál niet van. Ik hou van harmonie, rust, positiviteit en vriendelijkheid. Het enige wat ik tegenkwam was strijd, onrust, negativiteit en boosheid. Ik wil zo graag liefde geven, maar het lukte niet.

Mijn gedachten kwamen in een negatieve spiraal

Ik merkte dat ik met mijn gedachten in een negatieve spiraal kwam. Ik leefde vooral in angst. Ik kon even niet meer zien wat er wel was, de liefde niet meer voelen. Ik bouw dan een muur om me heen waardoor ik mijn lief niet toelaat. Dat herken ik van vorige relaties. Ik had toen alleen geen idee hoe ik daar mee om moest gaan. Met als gevolg dat de muur steeds dikker werd en ik me steeds meer afsloot voor de ander, waardoor de liefde geen kans kreeg.

Stel met ruzie bij zonsondergang

Met mijn hoofd wist ik wel dat ik mijn strijd en verzet tegen deze situatie moest loslaten. Door mijn aandacht daarop te richten werd het alleen maar groter. Alleen mijn gevoel om erin te blijven hangen was sterker. Het lukte me gewoon even niet.

Ik nam een besluit

Vorige week nam ik een besluit. Het kon zo niet langer. Ik wilde weer blij en gelukkig zijn met mijn lief en met mijn leven. En dat is me gelukt! Terwijl ik dit schrijf ben ik happy en voel ik de liefde weer stromen. Hoe is mij dat gelukt?

De les die ik te leren had

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd van de boeken die ik gelezen heb, de opleidingen die ik gevolgd heb, de stellen die ik begeleid heb. Maar de grootste leerschool is mijn eigen levenservaring. De uitdagingen die elke dag weer op mijn pad komen om dichterbij het geven en ontvangen van onvoorwaardelijke liefde te komen.

Waar ik vroeger mezelf bij deze uitdagingen de vraag stelde: ‘Waarom overkomt mij dit nu weer?’ en ik mezelf daardoor in een slachtofferrol plaatste, vraag ik mezelf nu af: ‘Wat kan ik van deze uitdaging leren?’. Door mezelf deze vraag te stellen ontstaat de opening om de situatie te veranderen en blijf ik groeien als persoon.

Ook deze periode brengt mij weer lessen om verder te groeien. Gelukkig heb ik nu de handvatten om de muren die ik opbouw weer af te breken.

Een les die ik nu te leren had is weer terug te komen bij de liefde. Mijn focus weer verleggen naar dat wat er wel is en te leven vanuit liefde in plaats van angst. Zodat de liefde tussen mij en mijn lief weer kon opbloeien. Want eerlijk gezegd voelde ik de liefde wat wegebben.

Toen ik dat helder had voor mezelf, wist ik direct de oplossing: De talen van de liefde.

De talen van de liefde

De talen van liefde zijn essentieel voor een gelukkige en liefdevolle relatie. Als je weet hoe iemand communiceert in de liefde, waar iemand behoefte aan heeft, kun je daarop inspelen. En andersom natuurlijk! Als je weet hoe jij communiceert in de liefde, wat jij nodig hebt, kun je dat aangeven. Vanuit die liefde kun je gaan kijken naar de dingen die minder goed gaan.

Deze ontdekking deed ik aan het begin van mijn huidige relatie en heeft alles voor mij veranderd. Mijn lief en ik leerden elkaars behoeften nog beter kennen, waardoor we dichter bij elkaar kwamen. Onze relatie werd sterker, omdat we elkaar beter begrepen en weten wat er nodig is om elkaar liefde te geven.

Alleen de laatste weken waren de talen van de liefde naar de achtergrond geraakt. Het enige wat nu nodig was, was mijn lief liefde geven op een manier die hij als liefde ervaart. En andersom natuurlijk.

De liefde bloeit weer op

De taal van mijn lief is lichamelijk contact. Ik geef mijn lief nu extra knuffels, pak hem wat vaker zomaar beet en kruip tegen hem aan op de bank. Mijn liefdestaal is samen zijn. We maken nu bewust tijd samen voor een goed gesprek, een wandeling in de zon of eten samen een ijsje. Hierdoor bloeit de liefde weer op.

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel makkelijker en leuker je relatie wordt als je weet welke liefdestaal jij en lief spreken, wil ik je dolgraag leren over de talen van de liefde. De komende weken neem ik je mee in de talen van de liefde. Wat is een liefdestaal, welke 5 talen er zijn en hoe kun je ontdekken wat jouw liefdestaal is. Ik weet zeker dat dit jouw relatie positief gaat veranderen. Hou mijn mails in de gaten!

En jij?

En jij? Welke les heb jij te leren uit deze periode voor jezelf en je relatie? Schrijf je het hieronder in een reactie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.