Hoe gaat het écht met je? 5 Vragen die je relatie verbeteren

Ik ga bij je weg. Ik word niet gelukkig met jou. Deze woorden hoorde ik 14 jaar geleden. Het was een zaterdag in mei, ik zat op de bank, de vogeltjes floten buiten, de zonnestralen verwarmden de kamer. Ik viel in een diep en donker gat.

8,5 Jaar daarvoor leerde ik hem kennen. Hij was de man met wie ik oud wilde worden. Maar hij niet met mij.

Ik wilde het niet zien

Kwam het onverwacht? Niet helemaal. Een half jaar daarvoor vertelde hij dat hij verliefd was op een ander. Maar dat was voorbij. Ik dacht – hoopte vooral – dat het weer goed zat. Dat akelige gevoel in mijn buik duwde ik weg.

Natuurlijk zag ik dat we steeds meer een eigen leven leidden. Hij ging motorrijden, ik ging wandelen. Een nieuwe vriendengroep voor hem, ik zat alleen thuis. De avonden met vrienden met glazen wijn, toastjes, lasagna, uren kletsen en lachen, werden steeds zeldzamer. Vaker ging ik alleen met een vriendin koffiedrinken.

’s Avonds aten we met een bord op schoot voor De Wereld Draait Door. Die ene keer dat we aan tafel pannenkoeken aten, hadden we elkaar niets te zeggen. Maar de basis was goed, dacht ik. Tegen beter weten in.

Wat er misging

Wat ging er mis? We stopten met communiceren.

Niet over wie haalt de boodschappen, doe jij de was, hoe laat ben je thuis. Nee, de praktische zaken liepen door.

We stopten met praten over onszelf, over onze relatie.

Hoe gaat het écht met jou? Hoe gaat het écht met ons? Waar heb jij behoefte aan? Waar word jij blij van?

Wezenlijke vragen om te ontdekken wat er leeft bij de ander en bij jezelf. Je signaleert op tijd als het niet lekker zit. Dat is het moment om te veranderen.

Dat deden we niet meer. We gingen ieder onze eigen gang en checkte niet meer bij de ander of die nog happy was in de relatie. We leefden als vrienden naast elkaar, niet meer als geliefden. Toen was het te laat en geen weg meer terug.

Hoe doe je dat, communiceren met je lief?

Communiceren is superbelangrijk voor een goede relatie. Maar hoe doe je dat?

Hoe voorkom je dat je op een zondag wakker wordt, naast je kijkt en denkt…wie is die persoon die naast mij ligt? Dat wil je niet!

Stel goede vragen!

Vragen waarover nagedacht is. Vragen waarbij je contact kunt maken met jezelf en met de ander. Waarbij je tot de kern komt van wat jou en je partner gelukkig maakt.

Niet alleen op zoek naar hoe was je dag, is je afspraak goed gegaan, de koetjes en kalfjes. Nee…kijken naar die laag dieper.

Hoe stel je goede vragen?

Moeilijk? Dat hoeft niet.

Door een vraag soms net iets anders te formuleren, ontdek je iets dat je je niet eens realiseerde.

De vraag ‘Hoe gaat het?’ stel je vast wel eens. Goed, is het antwoord dat je dan krijgt. Weet je dan echt hoe het met deze persoon gaat? Nee.

Stel je de vraag ‘Hoe gaat het écht met je? Dan denkt de ander, mmm… hoe gaat het echt met me? Wat voel ik? Ben ik blij? Zit me iets dwars? Dan kom je tot de kern. Dan maak je de verbinding met jezelf en de ander.

Wil je weten hoe het écht met jou en je lief gaat? Hoe jij en je partner op dit moment in de relatie staan? Maak dan tijd om elkaar goede vragen te stellen.

5 Vragen die je relatie verbeteren

Denk je nu…dat wil ik wel, maar wat zijn goede vragen?

5 Voorbeelden:

? Niet: Hoe gaat het?

? Wel: Hoe gaat het écht met je?

? Niet: Nog nieuws?

? Wel: Welke titel geef jij dit hoofdstuk van je leven?

? Niet: Wat ben je aan het doen?

? Wel: Waar ben je op dit moment enthousiast over?

? Niet: Hoe gaat het op het werk?

? Wel: Wat geeft jou de meeste voldoening in je werk?

? Niet: Is er iets mis?

? Wel: Wat heb je nu meer dan ooit nodig?

Vergeet dit niet!

Een klein detail ?, maak tijd voor elkaar. Stel je deze vragen op het moment dat jij de tafel afruimt en je lief hardloopschoenen aantrekt, is de kans klein dat je tot de kern komt.

Pak deze week een moment samen. Tijdens het eten, na het werk met een wijntje genietend van de zwoele zomeravond. Stel elkaar vragen, wees nieuwsgierig. Blijf in gesprek met elkaar. Wie weet ontdekt je nieuwe dingen van je lief.

Hoe gaat het écht met jou?

Als ik nu aan jou vraag hoe gaat het écht met je? Wat is dan jouw antwoord? Typ je het in een reactie onder dit artikel?

O ja…

O ja…en had je aan mij 14 jaar geleden gevraagd ‘Hoe gaat het écht met je?’. Heel eerlijk…ook ik was niet happy in mijn relatie. Maar toegeven aan dat gevoel, dat was te eng. En de vraag werd niet gesteld, dus ik stak mijn kop in het zand. Nu ben ik hem dankbaar dat hij wel het lef had om te stoppen met de relatie. Daardoor konden we allebei groeien en tot bloei komen.

Eén gedachte over “Hoe gaat het écht met je? 5 Vragen die je relatie verbeteren

  1. Tayamara Beantwoorden

    Wauw…. wat een mooi en inspirerend verhaal! De juiste vragen stellen kan inderdaad een verschil maken.

    Hoe gaat het nu echt met mij? Het antwoord is goed. Ik voel me fijn en gewaardeerd. Ik heb samen met mijn liefde een cursus gevolgd bij Astrid en we genieten meer van elkaar dan we ooit deden. Dank je wel Astrid! Voor ieder liefdeskoppel is dit zeker een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.