Hoe doe je dat, van jezelf houden?

Vorige week deelde ik een video over mijn droom met jou. In deze video vertelde ik over een ontdekking die mijn relatie en leven veranderde. Zelfliefde.

Het gevoel van blijheid, dankbaarheid en warmte dat door mijn hele lijf stroomt. Dat ervaar ik in deze relatie voor het eerst.

Het was niet zo dat mijn vorige relaties slecht waren of dat er geen liefde was. Maar niet de liefde die ik nu voel. Dat lag bij mij. Zelfliefde… ik had werkelijk geen idee wat het was en hoe je dat moest doen.

Je kunt pas liefde geven als je het over hebt

Je kunt pas liefde geven als je het over hebt. En je kunt het in volle omvang ontvangen als je jezelf waard vindt om van gehouden te worden.

Sinds ik leer om van mezelf te houden is mijn leven en relatie een stuk mooier.

Heb je de video gemist? Klik hier om ‘m nogmaals te kijken.

Hoe doe je dat, van jezelf leren houden?

Deze vraag stelde Janet mij na het zien van deze video.

Zij en haar partner zijn ruim 10 jaar samen. “Ik ben vooral bezig om te zorgen dat mijn partner het naar zijn zin heeft. Als hij gelukkig is, ben ik het ook. Ik geef mijn liefde aan hem. Maar aan mezelf geven vind ik veel lastiger,” vertelt Janet mij.

Ik doe nooit moeilijk als hij wil stappen met z’n vrienden, ook al vind ik het fijner als hij die avond bij mij is. Ik koop zijn favoriete chocola om hem op te vrolijken als ik weet dat hij gedoe heeft op z’n werk.

Maar als ik een dagje naar de sauna ga voel ik me schuldig. Daar baal ik van, want ik wil genieten. Het is net alsof ik het mezelf niet mag gunnen. Hoe doe je dat, van jezelf houden?”

Zelfliefde kun je leren

Een goede en belangrijke vraag van Janet. Ik kan me voorstellen dat jij deze vraag ook hebt. Ik heb ‘m ook gehad en nog steeds komt ‘ie wel eens boven.

Zelfliefde kun je leren. Stap voor stap ben ik het gaan leren en leer nog elke dag. Ik ben begonnen met vragen als: Wie ben ik? Waar word ik blij van? Waar heb ik behoefte aan? Wat heb ik nodig om mij geliefd te voelen?

De talen van de liefde geven mij antwoorden op die vragen.

De talen van de liefde als houvast voor zelfliefde

Ik ontdekte dat mijn liefdestaal samen zijn is. Ik voel me geliefd als mijn lief en ik samen praten, samen wandelen, samen een grote havercappuccino drinken. Dat de telefoon op stil staat en we er zijn voor elkaar.

Het komt voor dat ik periodes heb dat ik niet lekker in mijn vel zit. Dat ik hard oordeel over mezelf, omdat ik geïrriteerd reageer op mijn lief terwijl dat niet nodig is. Of ik mijn werk niet af heb, omdat ik mij laat afleiden door Netflix.

In zo’n periode heb ik weinig liefde voor mezelf en geen liefde meer over voor anderen. Dit heeft direct zijn weerslag op mijn relatie. Ik wil zo graag liefde geven, maar het lukt niet. Het gevolg: ik reageer geprikkeld naar mijn lief, voel me onzeker en kruip in mijn cocon.

Op zo’n moment weet ik dat het belangrijk is om bewust op zoek te gaan naar dingen die mij blij maken. Mijn liefdestaal samen zijn is dan mijn eerste houvast.

Ik eet met mijn lief pizza salami met gorgonzola bij onze favoriete pizzeria, ik bel een vriendin voor een koffiedate en ik wandel met mijn lief en trakteer ons op een ijsje.

Stap voor stap word ik weer happy met mezelf. En heb ik voldoende om weer liefde aan anderen te geven.

Het is de kunst om elke dag liefde voor jezelf te voelen

Maar de kunst is om elke dag liefde voor mezelf te voelen. Daarom zorg ik voor ‘samen zijn–momenten’ met mijn lief. ’s Ochtends samen wandelen, in het weekend een koffiemoment (zonder telefoon), ’s avonds samen eten (zonder telefoon), een knuffelmoment (dan maak ik mijn lief extra blij, want zijn liefdestaal is lichamelijk contact). Elke dag geef ik mezelf daarmee liefde.

De ontdekking van de liefdestalen heeft de relatie met mijn lief hechter gemaakt. En ik weet zelf wat ik nodig heb om liefde te voelen en kan daarop inspelen.

Speciaal aanbod voor jou

En dat gun ik jou ook. Dat je weet wat jij nodig hebt om je geliefd te voelen, wat je lief nodig heeft en dat je elkaar begrijpt. Zodat je van elkaar en van jezelf kunt genieten en je relatie nog sterker maakt.

Daarom heb ik een online training gemaakt over de talen van de liefde.

Normaal is deze training € 347,-.

Maar tot 1 oktober 2020 kun je meedoen voor € 247,-.

€ 100,- korting.

Doe je mee? Meld je aan en gebruik de actiecode SEPTEMBER

Check hier voor de online training om gebruik te maken van het aanbod.

Mis deze kans niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.