Hét bewezen geheim van een gelukkig leven

Wat maakt jou gelukkig? Is dat je partner, je kinderen, je werk, een goed gevulde bankrekening? Of droom je van beroemd zijn en is het dat het geluk voor jou?

Het is bewezen – goede relaties maken ons gelukkiger en gezonder

Uit een 75-jarig onderzoek van Harvard – het langstlopend onderzoek naar geluk – blijkt dat goede relaties ons gelukkiger en gezonder houden. Niet roem en rijkdom wat vaak een van de belangrijkste levensdoelen lijkt te zijn.

Dat geldt niet alleen voor liefdesrelaties, maar voor alle relaties. Het gaat daarbij niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit van de relatie.

TED-talk Robert Waldingen

Robert Waldingen heeft daarover een TED-talk gehouden die de moeite waard is om naar te luisteren.

In deze TED-talk vertelt hij dat uit het onderzoek volgt dat huwelijken vol conflicten en zonder veel genegenheid heel slecht zijn voor onze gezondheid. Slechter wellicht dan echtscheidingen. Leven in goede en warme relaties geeft bescherming.

Dat wil niet zeggen dat relaties altijd wolkeloos hoeven te zijn. Sommige stellen kibbelen voortdurend. Maar als ze het gevoel hadden dat ze op die ander konden rekenen in kwade tijden hadden die ruzies geen negatief effect op het geheugen. Goede relaties hebben namelijk ook een positief effect op je brein.

Bekijk hieronder de inspirerende TED-talk van Robert Waldingen, waarin hij 3 belangrijke lessen deelt uit het onderzoek naar geluk.

https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness?language=nl

En jij?

Als je eerlijk bent naar jezelf, waar besteed jij de meeste tijd aan? Aan je relaties? Of aan je werk of andere dingen?

Check eens je schermtijd op je telefoon. Hoe lang heb jij vandaag op je telefoon gezeten? Wat zou er gebeuren als je een deel van je schermtijd vervangt voor tijd voor je partner of een goede vriend of vriendin?

Maak deze week extra tijd vrij voor de relaties die je dierbaar zijn. Plan samen met je partner een date night, bel die vriend of vriendin die je al lang niet gesproken hebt op, klets bij tijdens een koffiedate met wandeling (het nieuwe uitgaan 😊). Of bel een familielid op, die je nu te weinig ziet vanwege de lockdown.

Wat ga jij doen om deze week extra tijd vrij te maken voor je dierbaren? Laat je het weten in een reactie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.