Doe dit elke dag en je relatie bloeit als nooit tevoren

Op een avond vertelde een oude Cherokee zijn kleinzoon over een veldslag die in alle mensen woedt. Hij zij: ‘Mijn zoon, die veldslag gaat tussen de twee wolven in ons allemaal. De ene is Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloezie, smart, spijt, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuldgevoel, rancune, minderwaardigheidsgevoel, leugens, valse trots, meerderwaardigheidsgevoel en ego. De andere is Goed. Dat is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, goedheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof.’

De kleinzoon dacht even na en vroeg toen aan zijn grootvader: ‘Welke wolf wint?’ De oude Cherokee antwoordde: ‘Degene die je voedt.’

Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft groeit. Zo gaat het ook in een relatie. Richt je je aandacht vooral op de spijkerbroeken die je partner laat rondslingeren of dat je lief in slaap valt als je samen Netflix kijkt, dan groeit de negativiteit tussen jullie. Je wordt steeds meer bevestigt in wat er niet is.

Zie je daarentegen vooral de lasagna waar je mee verrast werd en de lieve woorden die je hoorde, dan groeit de positiviteit. Dat wat je mist en anders zou willen speelt een minder grote rol.

Negativiteit heeft een grote destructieve kracht op relaties

Het overheersen van positieve gevoelens is belangrijk in een relatie. Uit onderzoek blijkt dat een relatie een veel grotere kans van slagen heeft wanneer elke negatieve uitwisseling (kritiek, schelden, kwetsen, negeren) in verhouding staat tot 5 positieve interacties (compliment, aandacht, interesse, attent zijn). Negativiteit heeft een veel grotere destructieve kracht dan veel stellen zich realiseren.

En jij?

Wat geef jij aandacht in je relatie? Zie jij de rondslingerende spijkerbroeken of hoor je vooral de lieve woorden?

Wees je je er deze week van bewust waar jij aandacht aan geeft in je relatie. Ga elke dag als een detective op zoek naar minimaal 5 positieve gewoontes van je partner.

De cappuccino waarmee je die ochtend mee verrast werd, de afspraak die je partner maakte voor de APK van de auto, de vuilniszakken die je lief buitenzette, het lieve appje dat je ’s middags ontving, de knuffel die je ’s avonds kreeg.

Schrijf al deze kleine momenten op. Door je hiervan bewust te worden maakt je brein er een gewoonte van om je partner in een positief licht te zien. En je relatie bloeit als nooit tevoren 💕.

Loop jij vast in je relatie?

En vind je het fijn als ik eens 1 op 1 met je meedenk? Stuur dan een mail naar astrid@airmeetswater of neem hier contact op. Dan plannen we een gesprek in om te onderzoeken waar je nu tegen aanloopt en krijg je tips hoe je daarmee om kunt gaan en welke eerste stap jij nu kunt zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.