Dit gebeurde er met mij toen ik 6 was…

Ik ben 6 jaar. Mijn eerste schooldag in toen nog klas 1 (nu groep 3) van de basisschool. Een nieuwe school, een nieuw leven, zo voelt het voor mij. Op één meisje na dat ik ken van de kleuterschool, ken ik niemand.

Ik zie mezelf nog zitten aan het tafeltje in de klas. ‘Kies iemand met wie je naar de gymzaal wilt lopen’, zegt de juf. De juf gaat iedereen langs. Iedereen kiest iemand die hij of zij al kent. Ik zie een meisje zitten die ik niet ken. Ze lijkt me aardig. Haar zou ik wel willen kiezen. Maar niemand kiest een onbekende.

Ik ben aan de beurt. Ik voel van binnen een strijd. Het liefst wil ik dat ene – voor mij onbekende – meisje kiezen, maar dat zou raar zijn. Niemand doet dat. Ik kies het meisje van de kleuterschool dat ik al ken.

Ik nam als 6-jarige een besluit

Onbewust besloot ik als 6-jarige dat ik mij moest aanpassen om erbij te horen. Dat ik beter niet anders kon zijn dan de rest. Dat ik niet goed genoeg was. Van een vrolijk onbevangen meisje werd ik een stil, teruggetrokken meisje. Gericht op hoe ik mij het beste kon gedragen om erbij te horen.

Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat ik toen als 6-jarige onbewust een overtuiging voor mezelf heb gecreëerd die gevolgen had voor mijn liefdesrelaties en alle andere relaties. Ik leg het je uit.

Wat is een overtuiging

Een overtuiging is een gedachte waarvan je bewust of onbewust hebt besloten dat het de waarheid is. En deze overtuiging heeft invloed op jouw leven. Elke overtuiging heeft consequenties.

Simpel gezegd heeft een overtuiging gevolg op hoe je denkt. Je gedachten bepalen hoe je je voelt. Je gevoel uit zich in gedrag. En jouw gedrag heeft een gevolg, bijvoorbeeld hoe de ander reageert op jou.

Dus: overtuiging → gedachten → gevoel → gedrag → gevolg

Onbewust had ik besloten ‘ik ben niet goed genoeg’. Ik zei tegen mezelf ‘ik moet me aanpassen om erbij te horen’, ‘ik moet me aanpassen om aardig gevonden te worden’. Dat was mijn waarheid.

Het gevolg van een overtuiging

Het gevolg: in liefdesrelaties was ik gericht op wat de ander wilde. Ik stelde wel de vraag ‘wat wil jij?’ en niet ‘wat wil ik?’. Als een kameleon kon ik mij aanpassen, pleasen was ik goed in en wegcijferen vond ik ‘normaal’.

Hierdoor had de ander veel ruimte in de relatie en nam deze ook. Dacht hij dat ik het allemaal wel prima vond. Begreep er niets van wanneer ik zei dat ik meewilde naar een feestje en vervolgens met tegenzin in de auto zat. Het aan de buitenkant leek of het goed ging met ons, terwijl ik mij van binnen ongelukkig en eenzaam voelde.

Dat ik niet het geluk en de liefde vond in een relatie vind ik nu niet zo vreemd. Toen begreep ik er niets van. Dat mijn gedrag gevolgen had voor hoe de ander zich naar mij gedroeg, besefte ik ook niet.

De kwartjes vielen 7 jaar geleden

Tot 7 jaar geleden had ik geen idee wat een overtuiging was. Pas toen ik een coachopleiding deed vielen er kwartjes. Ik leerde dat een overtuiging niet dé waarheid is, maar een gedachte waarvan ik als 6-jarig meisje heb besloten dat-ie belangrijk en waar is.

En dat je de keuze hebt om een overtuiging te veranderen. Want dat is het goede nieuws, overtuigingen kun je veranderen. Als je je overtuiging veranderd, verander je daarmee ook je gedachten, je gevoel en je gedrag. En dat heeft weer gevolg voor hoe anderen op jou reageren en hoe jij je leven ervaart.

Niet elke overtuiging is slecht

Is elke overtuiging slecht? Nee. Je hebt overtuigingen die je helpen en overtuigingen die je belemmeren. De eerste zijn prima. De tweede helpen jou niet in je leven. Deze kun je veranderen naar overtuigingen die jou wel helpen.

Er ging een wereld voor me open. Het betekende namelijk dat ik zelf invloed had op hoe ik denk, voel en me gedraag. En dat als ik patronen in mijn relatie wilde veranderen waar ik niet blij mee was, ik dat zelf kon doen. Je hebt namelijk twee personen nodig om een patroon in stand te houden en één om het te doorbreken.

Dit geldt ook voor jou

En wat voor mij geldt, geldt ook voor jou!

Ook jij kunt zelf invloed uitoefenen op je relatie. Daar heb je je partner niet bij nodig. Alleen jezelf.

Hoe je dit doet?

1) Word je bewust van de overtuigen die jou belemmeren in je relatie.

2) Voel een verlangen om deze te veranderen.

3) Kies voor een nieuwe helpende overtuiging.

4) Oefenen, oefenen, oefenen, oefenen

Met vallen en opstaan stel ik mezelf nu wel de vraag ‘wat wil ik?’ en pak ik mijn eigen plek in mijn relatie.

Wil jij je leven in eigen hand nemen?

Doe dan mee met de ‘Summer of Love’ Relatieweek. In deze week zet jij jezelf een week lang centraal. En ga je onder meer aan de slag met je overtuigingen.

Let op! Tot 6 september is de investering € 17,00. Daarna gaat de prijs omhoog.

Een no brainer natuurlijk! Wat de investering doet is waardevol.

Met de relatieweek zet je een eerste stap naar meer zelfliefde en verbinding met jezelf en daarmee naar een liefdevolle, positieve en sterke relatie.

Dus wacht niet langer en meld je hier aan.

Ik kijk er naar uit je te zien in de ‘Summer of Love’ Relatieweek.

O ja… en spijt van mijn keuze voor het meisje dat ik kende heb ik niet. Ze is na al die jaren nog steeds een hele dierbare en lieve vriendin die ik voor geen goud wil missen 🙂.

Liefs 💛,

Astrid

Eén gedachte over “Dit gebeurde er met mij toen ik 6 was…

  1. Linda Beantwoorden

    Mooi en verhelderend blog, Astrid! En inderdaad… een no-brainer! Aanrader, om door jou begeleid te worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.