De ideale man…

De ideale man…of toch niet

Anneke* heeft de ideale man volgens haar vriendinnen. Anneke denkt daar anders over. ‘Hij ruimt de vaatwasser uit, zet de vuilniszakken buiten en stofzuigt elke week het huis. Als er een klusje gedaan moet worden staat Erik klaar. Ik waardeer dat hij het doet, maar het kan me allemaal gestolen worden voor een goed gesprek’, verzucht Anneke tegen mij. Als ik tegen Erik zeg dat we zo weinig samendoen, moet ik niet zeuren. We zijn toch veel samen is zijn reactie. Alleen dan zitten we op de bank Netflix te kijken en dat is niet wat ik bedoel. Ik wil een goed gesprek, met aandacht voor elkaar, over iets anders dan koetjes en kalfjes. Ik baal er echt van. Ik hou van hem, maar de laatste tijd voelt het meer alsof we leven als broer en zus. Dat is niet wat ik wil. Ik wil een relatie waar de liefde vanaf spat!’

Taalverschillen in de liefde

De strubbeling tussen Anneke en Erik zie ik vaker bij stellen. Beiden spreken een andere liefdestaal, maar weten dat niet van elkaar. Daardoor begrijpen ze elkaar niet, ontstaan misverstanden en voel je op een gegeven moment de liefde niet meer van en voor je partner.

Wat bedoel je met het spreken van een liefdestaal, vraagt Anneke? Ik vertel haar dat mensen op 5 verschillende manieren hun liefde uiten en ervaren. Als je partner zich uitdrukt op een manier die jij niet begrijpt, komt de liefde soms niet over. Zoals bij Erik en Anneke.

Erik uit zijn liefde door klusjes in huis te doen. Anneke spreekt de taal van samen zijn. Zij ervaart liefde door een goed gesprek of samen dingen ondernemen met Erik. Omdat ze beiden een andere liefdestaal spreken, is het net alsof ze Nederlands en Chinees met elkaar praten. Ze begrijpen elkaar niet. De liefde komt niet over, waardoor het voor Anneke voelt alsof ze leven als broer en zus.

Toch wel de ideale man

Toen ik Anneke onlangs sprak straalde ze. ‘Erik is mijn ideale man. We hebben elkaars taal leren spreken en dat heeft wonderen verricht.’ Als Erik de vaatwasser uitruimt zegt Anneke hoe fijn ze dat vindt. Ze helpt hem vaker met klussen in huis. 1 Avond in de week is nu ‘hun’ avond. Dan gaan ze iets anders doen dan wat ze normaal doen. Geen tv kijken, maar uit eten en de telefoon blijft in de tas! Of naar het theater of ze spelen spelletjes. Het is een avond met exclusieve aandacht voor elkaar. Het gevolg voor hun relatie: Anneke en Erik worden weer helemaal warm van binnen als ze elkaar zien. Ze herkennen nu een gebaar van liefde van de ander én weten hoe ze aan de ander liefde kunnen geven.

Welke liefdestaal spreken jij en je partner?

Wil jij weten welke liefdestaal jij en je partner spreken? Kom dan naar de workshop ‘De talen van de liefde’ op 5 juni in Den Haag. Tijdens deze workshop leer je welke 5 liefdestalen er zijn. Je ontdekt op welke manier jij en je partner jullie liefde uiten. Het resultaat: je leert elkaar nog beter kennen, je begrijpt beter waardoor misverstanden ontstaan, je krijgt nieuwe inzichten waardoor je relatie nog leuker wordt en je gaat vol met ideeën naar huis om je relatie fris te houden. En bovenal is het een leuke avond samen met je partner, waar je alle aandacht en tijd voor elkaar hebt. Wil je partner niet meekomen? Kom dan alleen. Met alles wat je leert kun je zelf je relatie leuker maken. Schrijf je hier in voor de workshop.

* De namen van Anneke en Erik zijn gefingeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.