7 Redenen waarom zelfliefde een must is (en niet egoïstisch)

‘Waarom is het belangrijk om van jezelf te houden?’ Deze vraag krijg ik terug van Sonja als ik haar vraag ‘Hou je van jezelf?’.

Ik krijg het warm en voel me onzeker. Sonja’s vraag is precies de vraag waar ik bang voor ben. Ik heb namelijk geen idee waarom het belangrijk is om van jezelf te houden.

Het is zes jaar geleden. Ik volg een coachopleiding en daarvoor moet ik gesprekken oefenen. Sonja wil wel. Zelfliefde, het is een onderwerp waar ik over lees dat het belangrijk is, maar ik voel het niet en kan er geen woorden aan geven. Ik zit met een mond vol tanden tegenover Sonja.

Een drieluik over zelfliefde

Inmiddels weet ik dat zelfliefde belangrijk is. Ik schreef er drie blogs over.

In mijn eerste blog schrijf ik hoe ik zelfliefde ontdekte en wat zelfliefde is. Heb je ‘m nog niet gelezen, klik dan hier.

In dit blog lees je 7 redenen waarom zelfliefde belangrijk is. En in mijn derde blog geef ik antwoord op de vraag of je meer van anderen kunt houden dan van jezelf.

De blogs zijn voor iedereen die een leven wilt geïnspireerd door liefde, joy en verbondenheid. Waar je de vrijheid voelt om te zijn wie je bent en de relaties en het leven creëert die jij écht wilt.

Wil jij dat ook? Lees dan verder.

7 redenen waarom zelfliefde een must is

#1

Jij bent degene met wie je 24 uur per dag samen bent. Vanaf je geboorte tot aan je dood. Anderen komen en gaan, maar jij bent altijd met jezelf, elke dag, elke minuut, elke seconde. En daar moet je het mee doen. Jij bent de enige die van jouw leven een feestje kan maken. Heb je het leuk met jezelf, dan heeft dit een positief effect op je relaties met anderen.

#2

Liefde en verbinding zijn basisbehoeften van de mens. Als je liefde wilt ontvangen en verbinding wilt met anderen, moet je ervan overtuigd zijn dat je het waard bent liefde te ontvangen en verbinding te voelen. Met andere woorden, een goed gevoel van eigenwaarde. En dit gevoel van eigenwaarde vind je alleen bij jezelf.

En daar zit de uitdaging. Kun jij accepteren dat je goed bent precies zoals je bent? Vaak hebben we een grote lijst met voorwaarden waar we aan moeten voldoen voordat we goed genoeg zijn. Ik ben pas goed genoeg als ik een fijne relatie heb. Ik ben pas goed genoeg als ik die ene baan heb. Ik ben pas goed genoeg als ik 5 kilo ben afgevallen. En ga zo maar verder.

Of denk je dat je je moet aanpassen om erbij te horen. Je weet precies wat je moet doen of zeggen om een ander blij te maken, om aardig gevonden te worden, om geaccepteerd en gewaardeerd te worden. Je gaat je anders voordoen dan je bent. Je zet een masker op en er komt een onecht ik naar voren. Het is de ontkenning van jezelf.

Ik ken het maar al te goed. Ik vond mezelf niet goed genoeg en deed me anders voor om liefde en waardering van de ander te krijgen. Vaak voelde ik me net een kameleon. Ik had geen idee meer wie ik echt was.

Natuurlijk is het fijn als een ander je waardeert. Maar het is anders als je er afhankelijk van bent. Laat jij je gevoel van eigenwaarde afhangen van de waardering en acceptatie van de ander, dan geef je de macht over hoe jij je voelt uit handen aan de ander. Je staat in je kracht als je de macht zelf in handen neemt.

Wil jij een goed gevoel van eigenwaarde en jezelf accepteren precies zoals je bent, met je mooie en minder mooie kanten? Laat dan eerst die lijst met voorwaarden vallen. Per direct. Stop met jezelf aanpassen. Stop met zelfontkenning.

Krijg inzicht in wie je echt bent. Krijg inzicht in de muren die jij rondom je hart hebt opgebouwd met overtuigingen, conditioneringen en patronen die jou weghouden van wie je echt bent en de liefde en verbinding die jij al in jezelf hebt.

Hoe? Met zelfliefde.

En het mooie is, als jij van jezelf houdt en jezelf respecteert zoals je bent, stopt de strijd met jezelf. De strijd tussen wie je bent en wie je denkt te moeten zijn voor anderen. Het maakt je lichter, blijer en zorgelozer. De liefde van anderen is geen vereiste en het doet er niet toe wat anderen van je denken. Omdat je weet dat je waardevol bent. Dat is bevrijdend.

#3

Uit een 75 jaar durend wetenschappelijk onderzoek van Harvard blijkt dat gelukkige en hechte relaties noodzakelijk zijn voor een gezond en gelukkig leven. Toch eindigt 40 procent van de huwelijken in een echtscheiding. Een belangrijke reden daarvoor is dat we vergeten te investeren in de allerbelangrijkste relatie, namelijk de relatie met jezelf.

De relatie met jezelf is van essentieel belang voor de relatie met anderen. Een gelukkige relatie met je partner begint met een gelukkige relatie met jezelf. En zelfliefde is daarvoor de sleutel.

Wat ik vaak zie in liefdesrelaties – en heel herkenbaar is voor mezelf – is dat de meeste relaties ontstaan vanuit een gemis. Jij mist iets (liefde, verbinding, zelfvertrouwen, geluk) en hoopt dat de ander dat aanvult. En dat jij aanvult wat de ander mist. Zodat je samen compleet bent.

Je stelt verwachtingen aan je partner. Je wilt dat hij of zij verandert, wat niet gebeurt. Dan komt de teleurstelling, kritiek en verwijten. In plaats van het geluk waar jij zo op hoopt. Je loopt vast, besluit te werken aan je relatie, het wordt beter, maar toch verval je na verloop van tijd weer terug in dezelfde issues. Je richt je op de relatie met de ander, maar vergeet dat het allemaal begint met een goede en liefdevolle relatie met jezelf.

Als jij fundamenteel ja zegt tegen jezelf, jezelf waardevol vindt, serieus neemt, je mooie én schaduwkanten ziet en omarmt, kun je de ander beter zien. Dan ontstaat er een begripvolle houding naar de ander en verdiep je het contact omdat je daadwerkelijk openstaat voor wat er speelt in de ander. Hoe minder jij van jezelf houdt, hoe minder jij je kan inleven in de ander.

Als jij houdt van jezelf word je een bron van liefde die overvloeit naar de mensen om je heen. Dan is je liefde onvoorwaardelijk. Je geeft liefde aan de ander puur om het geven. Je hoeft er niets voor terug.

Dit geldt niet alleen voor liefdesrelaties. Het geldt voor alle relaties.

#4

Je kunt pas liefde geven als je het over hebt. Hoe meer liefde jij hebt voor jezelf, hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe meer jij kunt betekenen voor de ander.

Stel de liefde die je hebt voor jezelf voor als een droge bedding van een rivier. Dan is er geen water om uit te delen. Is het een kabbelend beekje, dan is er al meer water, maar nog steeds een kleine hoeveelheid. Is de liefde die je voor jezelf hebt een stromende rivier, dan is er al veel meer om te geven. En is het een oceaan, dan is het oneindig en kun je onvoorwaardelijke liefde geven.

Als jij goed voor jezelf zorgt, jezelf liefde geeft, vind je die oneindige oceaan van liefde in je hart en kun je de liefde in overvloed aan anderen geven. Omdat je weet dat er genoeg is voor jou en anderen. Dan kan het niet anders dan dat jouw leven, dat van je dierbaren en de wereld mooier wordt.

2 Scenario’s

1) Je zorgt niet goed voor jezelf:

Je bent druk met voor iedereen zorgen, werk, alle ballen hooghouden. Je voelt je moe, prikkelbaar, gestrest, onrustig, gehaast, negatief. Je hebt nergens tijd voor en geen energie.

Hoe reageer je dan naar je kinderen, partner of anderen? Waarschijnlijk kortaf, snel geïrriteerd, boos, niet heel vriendelijk. Je partner, kinderen en anderen reageren weer op jouw gedrag en het wordt er niet gezelliger op.

2) Je zorgt wel goed voor jezelf:

Je neemt de tijd om op te laden, om dingen te doen waar je blij van wordt. Dan voel je je goed, gezond, blij, vrolijk, rustig, positief. Je zit vol energie en liefde. Dat straal je uit naar je partner, kinderen en anderen. En ze vinden het fijn om bij jou te zijn.

Welk scenario klinkt voor jou het prettigst? Grote kans dat dit het 2e is.

Daarom is liefde voor jezelf zo belangrijk. Als jij je goed voelt, kun je meer betekenen voor anderen.

Denk maar aan de instructies in het vliegtuig. Bij een calamiteit moet je eerst zelf je zuurstofmasker opzetten, voordat je de ander kunt helpen. Anderen hebben er niets aan als je bewusteloos bent.

#5

Wil jij een leven geïnspireerd door liefde, joy en verbondenheid? Een leven waarin je van betekenis bent? Dan vind je het antwoord en de kracht om dit te doen in jezelf. Niemand anders kan bepalen wie jij bent. Niemand anders kan bepalen waar jij blij van wordt. Niemand anders kan bepalen wat voor jou de juiste weg is. Dan kun jij alleen zelf. Alleen jij hebt het antwoord. Je vindt dit antwoord door naar binnen te gaan in jezelf. Door te luisteren naar je hart. Openstaan voor wat je ontdekt en jouw pad bewandelen. Zelfliefde is hiervoor de sleutel.

#6

‘Zolang je geen liefde hebt voor jezelf, is het moeilijk om liefde buiten je te vinden of liefde naar buiten te dragen’. Christina von Dreien verwoordt dit mooi en helder in haar boek ‘Christina, bewustzijn schept vrede’. ‘Want alles wat je in jezelf draagt, straal je uit met je trilling naar je omgeving. En wat je uitstraalt verschijnt vervolgens in je leven. Zo werken de kosmische wetten. Dus zolang je geen zelfliefde hebt, straal je geen liefde uit en kan de liefde, die weliswaar overal ter wereld aanwezig is, niet naar je toekomen, omdat ze niet door je ontvangen kan worden’.

#7

Je onthoudt jezelf en anderen liefde als je je hart niet opent. Onvoorwaardelijke liefde zit in je hart. Je hebt het al. Je hoeft er niet naar op zoek. Alleen is leven vanuit ons hart niet wat we leren. We hebben er muren omheen gebouwd met belemmerende overtuigingen, patronen, conditioneringen, oordelen enz. Met zelfliefde open je je hart.

Als je jezelf ziet zoals je bent, jezelf begrijpt, de muren rond je hart stap voor stap afbreekt en maskers wegdoet, voel je de liefde in je hart. Dan kom je bij de oneindige bron van liefde en kan deze vrij stromen. Deze liefde heeft geen voorwaarden, want er is genoeg. Het geven van liefde geeft energie en door het geven ontvang je nog meer liefde. Dan sta je krachtig, voel je vrede en innerlijke rust. Dan ben je het licht voor anderen. En maak je je eigen leven, het leven anderen en de wereld mooier.

Welke reden inspireert jou het meest?

Dit zijn 7 redenen waarom houden van jezelf een must is. Welke reden inspireert jou het meest? Misschien heb je een andere reden die ik niet genoemd hebt? Of ben je het niet met mij eens? Ik hoor het graag van je in een reactie onder dit blog. Daar leer ik van en zo help je mij en anderen weer meer over zelfliefde.

Kun je meer van anderen houden dan van jezelf? Interessante vraag, vind je ook niet? Ik heb er zelf jarenlang mee geworsteld. Je krijgt een antwoord op deze vraag in mijn volgende blog. Hou je mail dus in de gaten.

Liefs 💛

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.