5 Vragen om 2022 positief te starten

21 december, de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Ook wel winterzonnewende genoemd. Op het noordelijk halfrond al eeuwenlang reden tot feest. Ze vieren deze dag de terugkeer van het licht. Vanaf 21 december is er elke dag iets meer zonlicht. Ik kijk er naar uit 🙂.

Het is ook de periode om naar binnen te keren. Om te reflecteren op het afgelopen jaar en zaadjes te planten voor het komende jaar. Waar wil je naar toe, waar wil je aandacht aan geven, waar wil je meer van in 2022? Dat doe je door stilstaan, naar binnen keren, voelen en eerlijk zijn naar jezelf.

Dit jaar doe ik het anders

De afgelopen weken heb ik het mezelf gegund om te reflecteren. Jarenlang ging ik er aan voorbij. Ik voelde wel in mijn lichaam ik wil naar binnen, maar mijn hoofd zei je moet doorgaan, presteren, hard werken, er is geen tijd om naar binnen te gaan en te reflecteren.

Dit jaar doe ik het dus anders. Ik luister naar mijn lichaam en die zegt ga naar binnen. Reflecteer, rust, ontspan en laat de ideeën voor het nieuwe jaar ontstaan.

Ik pak mijn pen en mijn favoriete schriftje en stel mezelf de vraag ‘hoe ging het afgelopen jaar?’. Ahh…mijn brein komt gelijk met alles wat niet goed ging, doelen die niet gehaald zijn, dingen waar ik tegenaan liep.

Oké, dat is hoe het brein werkt. Die richt zich als eerste op datgene wat er niet is. Prima om te leren van de dingen die niet goed gingen. Maar daarmee richt je je aandacht op wat er niet is, en dat wil ik niet. Omdat er namelijk ook heel veel wel goed ging en dat is mijn inspiratie is voor volgend jaar.

Andere vraag dus…

Wat ging er goed in 2021?

Ik begin met schrijven en voel me steeds blijer. 2021 was een heel goed jaar. Ik heb een enorme stap gemaakt in de relatie met mezelf. Ik sta dichter bij mezelf dan ooit.

Ik neem je mee in mijn reflectie op mijn persoonlijke ontwikkeling in 2021.

Afgelopen jaar heb ik de weg naar binnen gemaakt. Waar ik eerst gericht was op de relatie met de ander, zowel persoonlijk als in mijn werk, is de focus dit jaar gegaan naar de relatie met mezelf.

Een goede relatie met de ander begint met een goede relatie met jezelf. Vanuit die relatie volgen andere relaties. Die omslag heb ik dit jaar gemaakt. Ik ben de relatie met mezelf op een dieper niveau aangegaan.

Ik ben een vriendschap met mezelf aangegaan. Gaan leren om van mezelf te houden en het leuk te hebben met mezelf. Naast het stuk bewustzijn wat er gebeurt er in mij, wat vertel ik mezelf, geef ik nu ook liefde aan mezelf.

Ik ben mezelf gaan ontmoeten in twee betekenissen.

Ontmoeten in de zin van mezelf nog beter leren kennen. De mooie en minder mooie kanten. Ik kijk ze allebei aan. Zonder de ene kant is de andere er niet. Alles mag er zijn.

En ont-moeten in de zin van leven en werken vanuit mogen. Vanuit joy en luisteren naar mijn intuïtie en dit volgen. Vanuit de overtuiging dat het leven en werken leuk en makkelijk mag zijn. In plaats van leven en werken vanuit moeten, op wilskracht, logisch verstand en de overtuiging dat je hard moet werken om geld te verdienen.

Wat nog meer goed ging is dat ik de creativiteit in mij ruimte heb gegeven door schrijven en schilderen en dat mij dit blij maakt.

Waar ben ik trots op?

In meerdere (voor mij uitdagende) situaties heb ik voor mezelf gekozen. Ik ben trouw gebleven aan mezelf. En mijn angst dat als ik kies voor mezelf ik diegene zou verliezen, boos wordt of mij niet meer aardig vindt is niet uitgekomen. Sterker, de band werd alleen maar hechter.

De reis naar zelfliefde die ik dit jaar ben aangegaan. Wat ik daarin heb ontdekt en de nieuwe dingen die ik elke dag weer ontdek. En dat ik deze reis deel in mijn blogs.

Mijn beslissing in juni dat ik mij alleen nog richt op de dingen die mij blij maken. Dat ik vervolgens geconfronteerd word met de kanten in mij die dit tegenhouden hoort er ook bij. Ik ga het aan, onderzoek het en maak vervolgens de keuze dat ik mij anders wil voelen. Zo ontstaat er stapje voor stapje steeds meer ruimte om in contact te komen met datgene waar ik blij van word en wat ik wil.

Waar ben ik dankbaar voor?

De groei die ik dit jaar heb gemaakt als persoon. Dat ik met meer kracht, vreugde en vertrouwen in het leven sta dan aan het begin van het jaar. En dat ik steeds meer de vrijheid voel om te zijn wie ik echt ben.

De liefde voor en van mijn lief. Voor onze relatie die dit jaar verdiept is.

Voor de warmte en verbinding die ik voel met mijn moeder, broer en schoonzus.

De mooie vriendschappen in mijn leven. Oude die verdiept zijn en nieuwe die ontstaan zijn.

Voor een heerlijk huis om in te wonen. Een koelkast vol met eten, wakker worden met een warme douche. Voor alle kleine dingen die mij elke dag weer een blij gevoel geven.

De rijkdom die ik voel voor alles wat er goed is gegaan. Dat ik reflecterend een heel mooi jaar heb gehad.

Het jaartraject met mijn spirituele businesscoach, waardoor ik dichter bij mezelf sta dan ooit en steeds meer – zoals zij zo mooi zegt – op mijn eigen grond sta.

Wat wil ik achterlaten in 2021?

De harde, strenge, oordelende kant naar mezelf.

Het belangrijk vinden dat anderen mij aardig vinden, mij laten leiden door wat anderen vinden.

Mezelf wegcijferen en aanpassen en daardoor mezelf kwijtraken.

De overtuiging dat ik hard moet werken voor mijn geld.

Leven vanuit angst.

Dit allemaal laat ik achter in liefde.

Waar wil ik meer van in 2022?

Meer vreugde in mijn werk en leven. Mij laten leiden door mijn gevoel van joy, inspiratie en intuïtie. Luisteren naar mijn hart en dit volgen.

Meer kiezen voor mezelf.

Meer ontdekken over zelfliefde.

Meer op mijn eigen grond staan.

Meer mijn creativiteit laten stromen.

Meer zichtbaar zijn. Mijn kennis meer delen met anderen. Anderen inspireren en leren om liefde te voelen voor zichzelf. Om de vrijheid te voelen dat je mag zijn wie je echt bent, om te leven vanuit kracht, vreugde, vertrouwen en positiviteit.

En met deze kennis een community van gelijkgestemden opbouwen. Niet alleen door blogs. Ook door spreken, video’s en het geven van inspiratiesessies en alles wat zich nog meer aandient. En ik zeg je eerlijk, dat spreken in het openbaar vind ik een hele spannende (daar deel ik volgend jaar meer over 😉).

Meer spelen. Ontdekken wat bij mij past, uitproberen, verder ontwikkelen, leren. Het leven wat minder serieus nemen. Vanuit spelen groeien. Met mijn bedrijf en als persoon.

Meer liefde, lichtheid en zachtheid in de wereld brengen.

Terwijl ik dit schrijf voel ik de warmte, dankbaarheid en vreugde borrelen en sprankelen in mijn lichaam. Van dat gevoel wil ik meer!

Vanuit dit goede en positieve gevoel zet ik mijn intenties en wensen voor 2022.

En jij?

Ik besef dat dit jaar voor veel mensen niet makkelijk was. Met alles wat er in de wereld gebeurt en de invloed die dit heeft op je leven, je werk en je gezondheid. De zorgen, onzekerheid en stress die dat met zich meebrengt. Ik vond het ook niet altijd even makkelijk.

Maar bedenk, we leven in een dualiteit. Waar negativiteit is, is ook altijd positiviteit. Waar donker is, is ook altijd licht. Elke keer ga ik op zoek naar wat er wel is, naar het licht. Leg ik mijn focus op het positieve, op hoe ik mij wil voelen. Hoe hard mijn gedachten ook wat anders roepen. Zo train ik mijn brein zich te richten op het positieve.

En nu kan ik oprecht zeggen, 2021 was een heel goed jaar voor mij.

Gun jezelf een moment van reflectie

Gun jezelf de komende weken een moment van reflectie. Ga op zoek naar het licht in jou. Pak je pen en je favoriete schriftje. Trek iets aan wat lekker zit. Zet een kopje thee of koffie voor jezelf en zorg dat je niet gestoord wordt.

Stel jezelf de volgende vragen:

🌟 Wat ging goed in 2021?

🌟 Waar ben ik trots op?

🌟 Waar ben ik dankbaar voor?

🌟 Wat wil ik achterlaten in 2021?

🌟 Waar wil ik meer van in 2022?

Neem de tijd om de antwoorden te laten komen en te schrijven. Kijk wat er nog meer opkomt in de dagen erna en schrijf dat erbij. Mijn ervaring is dat ik begin met schrijven en de volgende dagen steeds meer dingen naar boven komen. Reflecteren is voor mij een proces, het mag ontstaan.

Je kunt reflecteren per thema, bijvoorbeeld op je persoonlijke ontwikkeling, relatie, werk, hobby’s, kinderen, vriendschappen. Of je kunt alles meenemen. Wat je zelf prettig vindt.

Denk ook aan de kleine dagelijkse dingen of een besluit die je genomen hebt waar je tegenaan hikte, een gewoonte die je aangeleerd hebt of een fijne vakantie.

Zet met dit positieve gevoel je intenties voor het volgend jaar en begin 2022 vol positiviteit en inspiratie.

Ik ben benieuwd waar jij het meest trots op bent. Deel je het met me in een reactie hieronder?

Ik wens je een kerst vol warmte, joy en liefde en een sprankelend 2022 ✨.

Liefs 💛

Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.