5 Tips die je relatie goed én liefdevol houden tijdens Corona

Ineens 24/7 op elkaars lip.. je ziet dingen van de ander die je niet leuk vindt

‘Deze periode heeft echt zijn weerslag op onze relatie. Ineens zit je 24/7 op elkaars lip en ga je elkaar in een ander daglicht zien. Je ziet elkaar op de slechtste momenten. Je ziet dingen van de ander die je helemaal niet leuk vindt. Gewoontes waar je je aan irriteert worden uitvergroot. Het kopje dat op het aanrecht blijft staan en niet in de vaatwasser wordt gezet. De was die op het bed wordt gegooid en blijft liggen (er zijn toch echt geen kaboutertjes die het opruimen). De wc-rol die blijft hangen als het laatste papiertje op is. Allemaal voer voor ergernissen die kunnen uitlopen in ruzies.’

Dit verhaal van Anna is er een van vele. Het is voor iedereen wennen en aanpassen. Ineens wordt duidelijk hoe verschillend jij en je lief tegen zaken aankijken. Dat jullie allebei een verschillend dagritme hebben. Word je gillend gek van het feit dat je geen plek voor jezelf hebt. Kun je geen afstand nemen als je in een discussie beland. Hoe houd je het in deze tijd goed met elkaar?

5 Tips die het verschil maken in je relatie

In dit artikel deel ik 5 tips met je die juist in deze tijd het verschil maken in je relatie. Waardoor je liefde en verbinding voelt, in plaats van irritatie en afstand.

Tip 1 Positieve aandacht

Positieve aandacht voor elkaar is essentieel. Nu je op elkaars lip zit is het zo makkelijk om vooral de dingen in je partner te zien die er niet zijn. Het kopje dat hij niet in de vaatwasser stopt. Dat ze loopt te zeuren dat je nooit boodschappen doet, terwijl je het graag doet als ze het gewoon vraagt.

Tekst met de woorden Think positieve

Richt je je aandacht vooral op de negatieve kant van de ander en je relatie, dan groeit de negativiteit tussen jullie. Je wordt steeds meer bevestigt in wat er niet is. Zie je daarentegen vooral de positieve kant, dan groeit de positiviteit. Dat wat je mist en anders zou willen speelt een minder grote rol.

Houdt daarom oog voor de dingen die wel goed gaan in plaats van je te focussen op de dingen die je vervelend vindt. Ik weet het…het is niet altijd even makkelijk, zeker nu je op elkaars lip zit. Het lukt mij ook niet altijd. Maar het resultaat is groot. Nu ik mij in mijn huidige relatie richt op de dingen die er wel zijn – en juist ook nu – geeft mij dat een enorm rijk gevoel, omdat er zoveel mooie dingen zijn. 

Stel jezelf aan het eind van de dag de vraag: Wat ging er goed vandaag?

TIP 2 AANDACHT VOOR DE KLEINE ALLEDAAGSE LIEFDEVOLLE MOMENTEN

Elke ochtend heb ik een genietmomentje met mijn cappuccino met havermelk. Een moment voor mezelf die ik niet wil missen. Vanochtend maakte mijn lief uit zichzelf een cappuccino voor me. Omdat hij weet dat hij mij daar blij mee maakt. Dit soort kleine liefdevolle momenten zijn normaal al belangrijk in een relatie, maar zeker nu. Laat door kleine gebaren zien dat je van je lief houdt.

Cappuccino met hartje in oranje kopje en twee stukjes boterkoek

Waardeer de alledaagse momenten die je samen hebt. Zegt tegen je lief ‘ik kook vanavond wel’ als je merkt dat hij of zij moe is. Geef een extra knuffel als je merkt dat je lief het even moeilijk heeft. Kruip lekker tegen elkaar aan als je allebei moe op de bank ploft aan het eind van de dag. Geef elkaar een kus als je ’s ochtends wakker wordt en ’s avonds naar bed gaat (en tussendoor mag natuurlijk ook ?). Je houdt je relatie levend elke keer dat je je partner tussen de dagelijkse dingen laat weten dat je hem of haar waardeert.

Laat zien dat je je lief waardeert. Toon interesse in waar hij of zij mee bezig is.

Deel aan het eind van de dag met elkaar 1 ding die je waardeert in de ander.

Tip 3 Spreek de talen van de liefde

Wanneer je weet hoe iemand communiceert in de taal van de liefde, weet je waar iemand behoefte aan heeft. Dan kun je daarop inspelen. Dit kan juist in deze tijd het verschil maken in je relatie.

Gary Chapman, een Amerikaanse relatietherapeut, heeft ontdekt dat mensen op vijf verschillende manieren liefde uiten en ervaren. Vaak spreken stellen niet dezelfde taal in de liefde. Als je partner zich uitdrukt op een manier die jij niet begrijpt, komt de liefde soms niet over. Zo denkt hij dat hij jou een plezier doet met een prachtige bos zonnebloemen, terwijl jij denkt, leuk die zonnebloemen, maar ik snak naar een arm om me heen.

Stel op een brug bij het water met armen om elkaar heen

En andersom geldt natuurlijk ook. Je hebt het gevoel dat je je best doet, je hebt al tientallen ideeën geprobeerd, maar het voelt alsof je tegen een muur aanloopt.

Wil jij je partner – juist in deze periode – laten voelen dat je van hem of haar houdt, moet je weten welke taal hij of zij spreekt. En andersom natuurlijk!

Wat kan je lief doen om jou te laten voelen dat hij of zij van je houdt?

En wat heeft jouw partner nodig om te voelen dat jij van hem of haar houdt?

Tip 4: Luister om te begrijpen

De kunst is om naar je partner te leren luisteren. Daarmee bedoel ik niet luisteren om een antwoord te geven – wat we meestal doen – maar luisteren om de ander te begrijpen. En dat is super moeilijk. We zijn namelijk allemaal verschillend en hebben de neiging om vanuit ons eigen perspectief naar de ander te luisteren. In plaats van je eigen perspectief opzij te zetten en je helemaal te verdiepen in de ander. Zodat je gaat begrijpen waarom de ander zo doet en reageert. Zonder dat je het daarmee eens hoeft te zijn.

Een voorbeeld van mezelf. Mijn lief komt uit Bulgarije. Tijdens een deel van zijn jeugd is hij opgegroeid in het communisme. Ik ben opgegroeid in Nederland, het kapitalisme. Beiden hebben we een andere kijk op de wereld meegekregen. Dat leverde nog wel eens pittige discussies tussen ons op. Ik kon of wilde zijn kijk op de wereld niet begrijpen. Ik vond dat hij teveel vanuit wantrouwen naar de wereld keek. Hij vond mij naïef en te goed van vertrouwen. Totdat ik echt ging luisteren naar hem. In zijn schoenen ging staan en mijn eigen ideeën opzijzette. Toen ging ik begrijpen waar zijn wantrouwen vandaan komt. Dat geeft begrip en rust tussen ons. We hebben allebei onze eigen waarheid en allebei is het goed.

Als je echt naar elkaar luistert ontstaat er begrip over en weer. Daarmee kun je voorkomen dat er issues ontstaan. Zeker in deze tijd, waar de verschillen tussen jou en je lief nog meer naar voren komen is het belangrijk om echt te luisteren naar de ander en niet voor je eigen gelijk te gaan.

Over welk onderwerp heb jij regelmatig discussie met je partner? Zet je eigen perspectief eens opzij en luister naar je lief om hem of haar te begrijpen.

Houten bank met daarop een hartje in wit krijt

Tip 5 Maak tijd voor jezelf en de ander

Juist in deze tijd is het een extra grote uitdaging om tijd voor jezelf én tijd voor elkaar te vinden. Zeker als je 24/7 met kinderen om je heen zit. Maar ook zonder kinderen is het een uitdaging.

De valkuil is dat je door een onduidelijke scheiding van werk en privé ineens toch meer uren aan het werk bent waar je de tijd voor elkaar vergeet. Je denkt …we zijn toch de hele dag samen?! Maar samen werken is anders dan oprechte aandacht voor elkaar.

Ga op zoek naar manieren om tijd voor elkaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je elke dag een uur voordat je gaat slapen allebei je telefoon uitzet en deze tijd besteedt aan elkaar. Of je gaat samen koken. Of je kijkt samen naar jullie favoriete serie op Netflix en maakt er een feestje van met een wijntje en een reep Tony Chocolonely (tip: 3 april begint het 4 seizoen van La Casa de Papel ?!).

De volgende valkuil is dat je vergeet tijd voor jezelf te maken. Terwijl het superbelangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Altijd al en juist ook in deze tijd. Je kunt namelijk pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Denk maar aan de instructies in het vliegtuig. Bij een calamiteit moet je eerst zelf je zuurstofmasker op gaan zetten, voordat je de ander kunt helpen. Anderen hebben er niets aan je als je bewusteloos bent.

Ga daarom op zoek naar manieren om tijd voor jezelf te maken. Ik start mijn dag bijvoorbeeld met tijd voor mezelf. Dan doe ik yoga oefeningen en mediteer ik. ’s Middags ga ik een rondje alleen wandelen. Als ik deze momenten voor mezelf neem, merk ik dat ik minder snel geïrriteerd ben en ben ik een leuker persoon voor de mensen om mij heen.

Wat kunnen jij en je lief doen om tijd voor elkaar te maken?

En wat ga jij doen om tijd voor jezelf te maken?

6e Bonustip

Tot slot nog een 6e bonustip: vergeet niet om plezier te maken!

Stel aan het dansen in bos

In tijden waar je met uitdagingen, onzekerheden en stress te maken hebt, is dat vaak het eerste dat erbij inschiet. Maar plezier is zo belangrijk. Het houdt je relatie levend en het maakt het leven lichter!

Breng deze tips in de praktijk en jij en je partner staan samen sterk deze tijd. Er ontstaat liefde en verbinding, waardoor deze periode zorgt voor verdieping in plaats van afstand.

Volg mij op facebook, LinkedIn en Instagram voor meer tips, handvatten, artikelen, inspiratie en verhalen.

Ik ben benieuwd naar jou. Met welke tips ga jij aan de slag? Laat hieronder een reactie achter.

Download het gratis e-book!

    Als je het e-book download ga je akkoord met de privacyverklaring, Je ontvangt dan ook regelmatig mijn mails met inspiratie en tips voor een gelukkige relatie. Wil je dat niet? Geen probleem. Je kunt je op elk moment met een klik uitschrijven.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.