3 Valkuilen waar stellen in vallen (en ik ook…)

Drie Jaar geleden viel ik als een blok voor mijn lief. Op dat moment was ik nog in een relatie met iemand anders. Ik was in de war en begreep het niet. Mijn relatie was oké dacht ik. We hadden het goed samen. We hadden ieder onze eigen dingen. Achteraf zie ik dat daar het probleem lag. Ik was vooral bezig met mijn werk. Mijn aandacht was bij mijn bedrijf waar ik al mijn energie en liefde in stopte. Mijn toenmalige partner had een nieuwe liefde gevonden in de House- en Technofeesten. Muziek en een scene waar ik niets mee heb. Ongemerkt waren we uit elkaar gegroeid en de aandacht voor elkaar verloren.

3 Valkuilen waar stellen in vallen

Langs elkaar heen leven, uit elkaar groeien, de aandacht voor elkaar verliezen. Een van de belangrijkste valkuilen voor stellen. Ook voor mij.

Wat zijn nu de typische valkuilen waar stellen in vallen? Ik noem er 3.

Valkuil 1         Elkaar als vanzelfsprekend aannemen

Wat ik zie is dat veel stellen de fout maken dat ze erop vertrouwen dat het wel goed zit, omdat ze van elkaar houden. Ze nemen elkaar als vanzelfsprekend aan. Maar liefde gaat niet vanzelf. Je moet de liefde onderhouden en je best blijven doen voor elkaar. 

Er komen altijd momenten dat het even minder lekker loopt. De irritaties over dat je weer de vaatwasser staat uit te ruimen, de kleren die overal slingeren. Je had andere verwachtingen van de relatie. Je belandt steeds weer in dezelfde discussie en ruzies. De routine die erin sluipt. Het wordt allemaal voorspelbaar. Je bent allebei druk en hebt weinig tijd voor elkaar. Dan kun je denken het lost zich vanzelf wel op. Dat kan ook zo zijn, voor een tijdje. Maar de kans is groot dat het later weer terugkomt.

kledingkast met kleding

Valkuil 2         Geen tijd maken voor elkaar

De valkuil waar ik zeker in gevallen ben tijdens mijn vorige relatie. Door je drukke leven gaat de aandacht vaak ergens anders naar uit dan naar elkaar. Je werk, kinderen, de sportschool, vrienden, familie. Waar moet je de tijd vandaan halen om ook nog tijd voor elkaar te maken. Andere dingen in je leven krijgen de prioriteit boven je relatie. Het gevolg is dat je je aandacht voor elkaar verliest en het plezier samen verdwijnt. Maar voor een gelukkige relatie is het essentieel dat je je relatie op prioriteit 1 zet.

Valkuil 3         Niet luisteren naar elkaar

Jij en je partner zijn verschillend. Hoewel er overeenkomsten zijn, is er niets exact hetzelfde. Jouw innerlijke belevingswereld verschilt van die van je lief. Verschil is een natuurlijk verschijnsel. Geen enkel blaadje aan een boom is hetzelfde. Jullie kunnen allebei totaal verschillend aankijken tegen eenzelfde situatie. Zo kan de één een vioolsonate ervaren als een prachtig, melodieus en rustgevend stuk, terwijl de ander de muziek juist stormachtig en donker vindt met veel dramatiek.

Wat ik in relaties vaak zie – en waar ik mezelf ook regelmatig schuldig aan maak ? – is dat de ene partner het perspectief van de andere partner bekijkt vanuit zijn of haar eigen ervaringen en standpunten. Het gevolg is onbegrip en het onvermogen om de ander te zien wie hij of zij werkelijk is. De uitdaging is om echt te luisteren naar je lief, je te verdiepen in hem of haar en je waarnemingen en oordelen opzij te zetten.

Het gevolg voor mijn relatie

Was mijn vorige relatie goed blijven gaan als we aandacht voor elkaar waren blijven houden? Dat zal ik nooit weten. Wel weet ik dat, doordat we onze eigen levens zijn gaan leiden er bij mij, al dan niet onbewust, een voedingsbodem is ontstaan waardoor ik verliefd kon worden op een ander. En niet zomaar verliefd. Ik heb vrijwel direct besloten om een punt te zetten achter mijn toenmalige relatie en helemaal te gaan voor een leven met mijn lief.

Waarom het belangrijk is om je bewust te zijn van de valkuilen

En heel eerlijk…ook die andere 2 valkuilen zijn mij niet vreemd ?. In mijn huidige relatie val ik nog steeds wel eens in zo’n valkuil. Het verschil is dat ik een stuk bewuster in mijn huidige relatie sta dan in mijn vorige. Daardoor herken ik sneller dat ik in een valkuil stap.

En als ik me ervan bewust ben dat ik in een valkuil stap, onderneem ik actie om eruit te komen. Ik plan dan bewust een avond samen of verras mijn lief met een lief briefje of we leggen onze telefoons weg, schenken een wijntje in en nemen tijd voor een goed gesprek. Dat zorgt ervoor dat mijn relatie gelukkig en liefdevol is en blijft.

En jij?

En jij? Welke valkuil is voor jou herkenbaar? Schrijf je het hieronder in een reactie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.