3 manieren om jouw liefdestaal te ontmaskeren

Sandra’s vriend zegt de hele dag lieve woordjes tegen haar. ‘Die jurk staat prachtig bij je ogen, ‘Ik hou van je’, ‘Wat zit je haar mooi’ ‘Ik ben zo blij me je’. Toen ze elkaar net kenden vond Sandra dat geweldig. Nog nooit was er een man geweest die haar zo fantastisch vond en die dat elke dag tegen haar zei.

Al die complimenten gingen irriteren

Maar na een half jaar samen, ging het haar irriteren. Leuk al die complimenten, maar ik heb liever dat hij mij een keer verrast met een cadeautje. En elke dag vraag hij ook aan Sandra ‘Hou je ook van mij?’ Natuurlijk houdt ze van hem, heel veel zelfs. Maar om dat elke dag tegen hem zeggen, vind ze niet nodig. De lieve woorden en complimenten werden steeds meer een frustratie en gingen tussen hen in staan.

Een eye opener

Totdat Sandra de talen van de liefde ontdekte. Al die lieve woordjes en complimenten was een uiting van zijn liefdestaal. Haar vriend sprak de taal van positieve woorden.

En omdat hij ook liefde ervaart door positieve woorden, is het voor hem zo belangrijk om lieve woorden te horen. Dat verklaart zijn vraag ‘Hou je ook van mij?’  

Het is een eye opener, vertelt Sandra. Het leren van de talen van de liefde heeft ervoor gezorgd dat onze band hechter is geworden. Ik irriteer me nu niet meer aan zijn vraag ‘Hou je van me?’, omdat ik weet dat dit te maken heeft met de liefdestaal die hij spreekt.

3 Manieren om jouw liefdestaal te ontmaskeren

De afgelopen tijd heb ik veel geschreven over de talen van de liefde in mijn blogs, mails en op social media. Ik heb daar veel mooie reacties op gehad. Reacties als ‘ik herken mij vooral in de liefdestaal samen zijn en dienstbaarheid’ of ‘Volgens mij spreekt mijn lief de taal van positieve woorden’.

Maar ook reacties als ‘Ik spreek alle 5 de talen, kan dat ook? Of ‘Ik heb nog geen idee welke taal bij mij past, hoe kom ik daarachter?’.

Mijn ervaring is dat de een snel helder heeft wat zijn of haar liefdestaal is. De ander vindt het lastiger om te ontdekken en heeft meer tijd nodig.

Heb je nog niet helder wat jouw liefdestaal is? No worries.

Stel jezelf de volgende 3 vragen en ontdek jouw taal van de liefde.

1) Hoe uit jij je liefde voor je partner?

Hoe jij laat zien dat je van je lief houdt, kan een aanwijzing zijn voor de manier hoe jij liefde ervaart.

Zoals in bovengenoemd voorbeeld. Sandra’s vriend zegt elke dag lieve woordjes tegen haar. Hij ervaart liefde door de taal van positieve woorden.

Maak jij je lief regelmatig blij met zijn of haar favoriete chocola? Dan is cadeaus krijgen misschien jouw liefdestaal.

Weet je altijd wat leuks te verzinnen om samen te doen? Wellicht spreek je dan de taal van samen zijn.

Sta je altijd klaar om te helpen? Dienstbaarheid kan heel goed jouw liefdestaal zijn.

Raak je je lief altijd even aan als je langs hem of haar loopt? De kans is groot dat lichamelijk contact jouw liefdestaal is.

Vraag jezelf eens af: Hoe laat jij zien dat je van je lief houdt?

2) Wat verlang je het vaakst van je lief?

Waar je het meest om vraagt, is waarschijnlijk datgene waardoor jij liefde ervaart.

Vraag jij bijvoorbeeld vaak om een kus of een knuffel van je lief? Dan is lichamelijk contact wellicht jouw liefdestaal.

Hoor jij jezelf zeggen dat je het superfijn vindt als je lief de vuilniszakken buiten zet? Misschien is dienstbaarheid jouw liefdestaal.

Geef jij wel eens een hint aan je lief dat je dat jurkje zo leuk vindt? Grote kans dat jij de taal van cadeaus krijgen spreekt.

Vraag jij regelmatig of je lief zin heeft om samen wat leuks te doen? Heel goed mogelijk dat samen zijn de taal is waardoor jij liefde ervaart.

Vis jij wel eens naar complimentjes bij je lief? Positieve woorden zou zomaar jouw liefdestaal kunnen zijn.

En jij? Wat verlang jij het vaakst van je lief?

3) Welke kritiek uit je het meest naar je partner?

In mijn vorige blog las je dat mijn kritiek op mijn lief een roep om liefde was. Ik zei woorden als ‘we doen nooit iets samen’, ‘je bent altijd laat thuis.

Het tegenovergestelde van wat jou het meeste pijn doet, is waarschijnlijk je liefdestaal.

Ik voelde pijn omdat we – in mijn ogen – weinig samendeden. Mijn kritiek was een roep om liefde! Ik had namelijk ontdekt dat mijn liefdestaal samen zijn is.

Zeg jij wel eens woorden als ‘nooit’ of ‘altijd’ tegen je lief om je frustratie te uiten?

Hoor je jezelf bijvoorbeeld zeggen: ‘Je neemt nooit een cadeautje voor me mee’. Dan is cadeaus krijgen misschien je liefdestaal.

Of zeg je wel eens: ‘Je geeft me nooit een compliment’. Jouw liefdestaal is dan wellicht positieve woorden.

‘Ik moet alles alleen doen, je ruimt nooit eens de vaatwasser uit. Is dat herkenbaar? Dan kan het goed zijn dat jij de taal van dienstbaarheid spreekt.

Of ‘Ik krijg nooit een knuffel van je’. Deze kritiek kan erop duiden dat lichamelijk contact je liefdestaal is.

Wat zegt jouw kritiek over jouw liefdestaal?

Wat is jouw liefdestaal?

Deze 3 vragen geven helderheid over de taal die jij spreekt in de liefde.

Ik ben benieuwd naar jou. Heb jij jouw liefdestaal ontmaskerd? Schrijf je hieronder je reactie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.