10 Jaar lang gaf ik al mijn liefde…maar het was de verkeerde liefdestaal

‘10 jaar lang gaf ik al mijn liefde …maar het was de verkeerde liefdestaal. Nu voelt hij geen liefde meer voor mij’.

Ik neem je mee in het verhaal van Linda en Martijn (namen gefingeerd).

Een warm bad…of toch niet

Linda en Martijn zijn 10 jaar samen. Al die jaren is Linda degene die zorgt dat thuis alles op rolletjes loopt. De was, stofzuigen, een opgeruimd huis, elke avond een gezonde maaltijd op tafel, boodschappen doen. Linda doet het met liefde. Ze regelt de vakanties, weekendjes weg of een avond naar het theater. Een warm bad voor Martijn, althans zo denkt Linda.

Toch niet zo’n warm bad voor Martijn. Jazeker, hij vindt het fijn dat Linda alles regelt. Dat is niet zijn sterke kant en nu hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken. Maar dit alles kan hem gestolen worden voor af en toe een arm om hem heen. Linda pakt hem nooit zomaar eens beet. In plaats van lekker tegen elkaar aan te kruipen als ze Netflix kijken, zitten ze allebei op een eigen bank. Als Martijn Linda een knuffel wil geven, laat ze hem snel weer los om het kopje op te ruimen dat nog op de tafel staat. Het lijkt wel of ze hem niet wil aanraken.

Het voelt meer als broer en zus

Martijns gevoel voor Linda is langzaam verdwenen. Hij heeft niet meer dat warme gevoel bij haar dat hij had toen ze elkaar net leerden kennen. Eerlijk gezegd voelt het meer alsof ze broer en zus zijn. Zo wil hij geen relatie. Linda snapt er niets van. ‘Ik geef je al mijn liefde. Ik doe zo mijn best om jou blij te maken’. Maar voor Martijn voelt het niet zo.

Ik leef mee met Linda en Martijn als ik hun verhaal hoor. Linda doet zo haar best om liefde te geven aan Martijn door voor hem te zorgen. Alleen spreekt Martijn een andere liefdestaal. Hij heeft een arm om zich heen nodig of een knuffel. En dat krijgt hij niet. Het gevolg: Martijn voelt geen liefde meer voor Linda en wil de relatie verbreken.

De talen van de liefde zijn de oplossing

De oplossing voor Linda en Martijn om hun relatie nieuw leven in te blazen zijn de talen van de liefde. Het ontdekken en leren spreken van elkaars liefdestaal zorgt ervoor dat ze elkaars behoeften beter leren kennen. Hierdoor begrijpen ze elkaar beter en weten ze wat er nodig is om elkaar liefde te geven.

Maar wat is dat eigenlijk… een liefdestaal? En spreken jij en je lief wel dezelfde taal?

Mensen uiten en ervaren op verschillende manieren liefde

Mensen ervaren en uiten hun liefde op verschillende manieren. Ze vinden verschillende dingen belangrijk in een relatie. Soms versta je elkaar niet, omdat je een andere liefdestaal spreekt. Zoals bij Linda en Martijn.

Linda uit haar liefde voor Martijn door thuis alles te regelen, door voor hem te zorgen. Maar Martijn heeft wat anders nodig. Hij snakt naar een arm om zich heen.

Je liefdestaal, wat is dat?

Als je kijkt naar taal in het algemeen dan groei je op met een taal, je moedertaal. Voor mij is dat bijvoorbeeld Nederlands. Het is de taal waarbij je je het prettigst voelt. Je kunt je er het best in uitdrukken. Als je spreekt met iemand in dezelfde moedertaal dan begrijp je elkaar. Maar als je iemand spreekt met een andere moedertaal, bijvoorbeeld Chinees, dan zal de communicatie beperkt zijn. Je kunt wel communiceren met gebaren, dingen tekenen enz., maar het gaat veel moeizamer. Als je goed wilt communiceren met de ander, moet je zijn of haar taal gaan leren.

Hetzelfde geldt voor de liefde. Je eigen liefdestaal en die van je partner kunnen net zoveel verschillen als Chinees en Nederlands. Hoe je ook je best doet om je liefde in het Nederlands te uiten, als de ander alleen maar Chinees spreekt, komt het niet over. Om je liefde te kunnen tonen zul je dus bereid moeten zijn om de liefdestaal van je partner te leren.

Grote kans dat jij en je partner niet dezelfde taal spreken

Stellen spreken zelden dezelfde moedertaal in de liefde. Je bent geneigd om je eigen moedertaal te spreken en je raakt in de war als je partner niet begrijpt wat je communiceert. Je uit je liefde, maar de boodschap komt niet over omdat je voor de ander in een vreemde taal spreekt. Dat is de kern van het probleem. Dit kan voor onzekerheid, onbegrip en frustratie zorgen.

Dat is gebeurd bij Linda en Martijn. Beiden spreken een andere liefdestaal. Daardoor komt de liefde tussen hen niet over.

Hoe de talen van de liefde je relatie veranderen

Als je eenmaal hebt ontdekt welke liefdestaal jij en je partner spreken en je leert elkaars taal spreken, zal het vertrouwen groeien in de relatie. Er is meer begrip en er wordt meer liefde ervaren binnen de relatie. Het is de sleutel om de liefde levend te houden.

Als Linda en Martijn hun relatie nieuw leven in willen blazen, zullen ze elkaars liefdestaal moeten ontdekken en leren spreken.

stuk blaadje met de tekst ...love

In mijn volgende blog deel ik je welke 5 liefdestalen er zijn en wat deze ontdekking voor gevolgen heeft voor de relatie van Linda en Martijn.

Hoe geef jij liefde aan je partner? Laat je het me weten door hieronder je reactie te typen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.